Znanost
DODIJELJENE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO U ZNANOSTI
Laureati: Jasmina Havranek, Branko Jeren i Ivan Supičić
objavljeno: 12. studenoga 2020.
Napisao:

Prof. Dr. Sc. Jasmina Havranek, prof.dr.sc. Branko Jeren i akademik Ivan Supičić dobitnici su državnih nagrada za znanost za životno djelo za 2019. godinu. Tu odluku  donio je Odbor za podjelu državnih nagrada kojeg je imenovao Sabor Republike Hrvatske.

Profesorica Jasmina Havranek, aktualna ravnateljica Agencije za visoko obrazovanje nagradu je dobila za područje biotehničkih znanosti, profesor Branko Jeren, između ostalog i bivši rektor Zagrebačkog sveučilišta, za područje tehničkih znanosti, a akademik Ivan Supičić za područje humanističkih znanosti.

U kratkom obrazloženju navodi se da se nagrada prof. Havranek dodjeluje zbog razvoja znanosti, ali i cjelokupnog razvoja visokog obrazovanja u RH.

„Njezina znanstvena aktivnost prepoznata je i u svjetskim razmjerima te je u području mljekarstva doprinijela njegovom razvoju ne samo u RH nego i šire“ stoji između ostalog u obrazloženju Odbora.

Bivšem rektoru Zagrebačkog sveučilišta prof. Branku Jerenu nagrada je dodijeljena za cjelokupni znanstveno istraživački, nastavni i organizacijski rad a posebice za „ vrhunske međunarodno priznate rezultate u istraživanju digitalne obrade signala i računalnih sustava za mjerenje, nadzor i upravljanje procesima“ kaže se u obrazloženju.

Akademik Supičić rođen je 1928. godine, apsolvirao je pravo i diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1953. godine.

Prvi doktorat obranio je na Sorbonni 1962. godine, a drugi u Strasbourgu 1986. godine. Objavio je više od dvjesto radova, članaka i knjiga, na više jezika (hrvatskom, francuskom, talijanskom, poljskom, slovenskom, njemačkom, kineskom i katalonskom). Njihov sadržaj ide od socijalne povijesti i sociologije glazbe do estetike glazbe,  kulturoloških studija i  humanističke duhovnosti.

Osim nagrada za životno djelo trojici istaknutih znanstvenika, dodijeljeno je i 15 godišnjih nagrada za znanost, 5 godišnjih nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te 6 nagrada za znanstvene novake.

Oznake: