Aktualno
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN UČITELJA
Izabrano 513 najboljih djelatnika u području odgoja i obrazovanja
objavljeno: 5. listopada 2022.
Napisao:

Danas na Svjetski dan učitelja 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj 2021./2022.godini dobilo je priznanja za svoj rad. Na prigodnoj svečanosti uručio im ih je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Najuspješnije učitelje i ostale djelatnike u obrazovanju izabralo je  Povjerenstvo za nagrađivanje, a na temelju  Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim isrednjim školama te učeničkim domovima.

U svojoj čestitci ministar Fuchs zahvalio im je što su izabrali „plemeniti poziv“.

– Ljudski život je trajno učenje. Mi svi postajemo ljudi učeći i poučavajući, no samo dio nas posvetio je i svoj profesionalni život poučavanju. 
Učiteljski poziv slavi se i obilježava na današnji dan diljem svijeta zahvaljujući inicijativi Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu za obilježavanjem Preporuke o statusu učitelja koja je na ovaj datum potpisana 1966. godine. Preporuka usvojena prije više od pola stoljeća još uvijek je aktualna. U njoj su sažete ključne vrijednosti učiteljskog poziva, kao i najvažniji uvjeti koje treba osigurati kako bi se te vrijednosti mogle ostvariti. 
Istaknut ću ovdje jednu od vrijednosti koju navodi Preporuka, naime da „poučavanje treba smatrati strukom“ i da je riječ o javnoj usluzi „koja od učitelja traži stručno znanje i specijalizirane vještine koje se stječu i održavaju strogim i stalnim učenjem. Ono također zahtijeva od njih osjećaj osobne i zajedničke odgovornosti za odgoj, obrazovanje i dobrobit učenika koji su im povjereni“.

Ministar je naglasio da je Povjerenstvo za nagrađivanje imalo težak zadatak izabrati samo 513 najboljih i da mnogi od 35 tisuća djelatnika u osnovnim i 25 tisuća u srednjim školama zaslužuju nagradu.

Dodao je da se nada da će u sljedećem desetljeću sve škole raditi u jednoj smjeni što bi trebalo olakšati radne uvjete i unaprijediti odgojno-obrazovne ishode.


 – Učiteljice i učitelji su oni koji poučavaju. Ali jednako tako su oni koji neprestano uče. Da bismo mogli poučavati druge, vi to znate bolje od mene, važno je da njegujemo radost učenja, u drugima i u sebi. Svjetski dan učitelja prilika je da proslavimo zajedničke uspjehe. I zato, poštovane i drage učiteljice i učitelji, sretan vam vaš dan – naglasio je ministar Fuchs. [ Fotografije MZO | Facebook ]

Oznake: