Obrazovanje
SAD: DODATNI PRIHOD JE SVE POTREBNIJI
Učitelji rade i po dva posla: Čuvaju djecu, šetaju pse i rade kao vozači
objavljeno: 2. listopada 2021.

Prema jednoj analizi podatka Ministarstva obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država, 1 od 5 učitelja širom Amerike ima dodatni (drugi) posao  za vrijeme školske godine kako bi sastavili kraj s krajem.

Temeljem studije iz 2012, prikazane u infografici o radnim satima učitelja, učitelji se itekako “savijaju”  kako bi išli ukorak sa svojim prvim poslom u punom radnom vremenu. Kako onda pronalaze vrijeme i energiju za obavljanje dodatnih poslova? I zašto?

Da bismo odgovorili na pitanje kako učitelji pronalaze energiju za rad na još jednom poslu, prvo moramo istražiti zašto im je to neophodno. Jednostavno rečeno, učitelji preuzimaju dodatni posao jer im njihove plaće ne osiguravaju dostatne prihode za pokrivanje rastućih troškova života i osnivanje obitelji u ovom modernom dobu.

Prema studiji provedenoj u 2015 godini, tjedna plaća učitelja u državnim školama u SAD-u je za 17 posto niža u usporedbi s kolegama – fakultetski obrazovanim profesionalcima, a njihova cjelokupna naknada (plaća plus beneficije) je bila 11,1 posto niža nego kod njihovih kolega koji nisu u učiteljskom zanimanju.

Ovo povratno daje jednostavan odgovor kako učitelji uspijevaju raditi više poslova: stoga jer nemaju drugog izbora.

Pojedinci mogu pretpostaviti da je vjerojatnije kako će učitelji dodatni posao raditi za vrijeme ljetnih mjeseci; međutim, to nije točno. Uspoređujući učitelje s drugim profesionalcima, oni će najčešće dodatni posao raditi tijekom cijele godine, s tim da će više učitelja dobiti drugi posao u siječnju i veljači.

Podaci koji su prikupljeni putem Nacionalnog istraživanja za ravnatelje i učitelje (NTPS) Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku 2015-16, pokazali su da je 44,5 posto učitelja dodatni prihod zaradilo kroz izvannastavne aktivnosti ili dodatne aktivnosti u istom školskom okrugu u kojem rade, s prosječno zarađenim iznosom od samo 2600 USD.

Međutim, učitelji koji rade još jedan posao izvan školskog okruga (17,9 posto), zarađivali su dodatnih 5100 USD više od njihove učiteljske plaće.

Postavlja se pitanje “Koju vrstu poslova učitelji dobivaju kako bi povećali svoju godišnju zaradu?”

Jedan pothvat u kojem učitelji uspijevaju je Airbnb. Ta kompanija objavljuje godišnju dobrovoljnu anketu – Community Compact Survey – koja prikuplja informacije koje se tiču domaćina i njihove industrije  zapošljavanja. Rezultati ove ankete su pokazali da je 1 od 10 domaćina osoba koja se bavi podučavanjem, što je više od 45 000 davatelja usluga odnosno domaćina – učitelja odnosno onih koji se bave podučavanjem.

Zbog ove zapanjujuće statistike, u kolovozu 2018, Airbnb je objavio cjelokupno izvješće američkih učitelja naslovljeno “Slavimo našu zajednicu učitelja – domaćina”. Ovo se izvješće fokusira na učitelje – domaćine u 15 gradova i na pozitivne rezultate koje je iznajmljivanje imalo na učitelje u tim zajednicama.

Samo da navedemo nekoliko brojki: u 2017 učitelji – domaćini sveukupno su zaradili 160 milijuna USD s tim da je tipični učitelj – domaćin zarađivao 6500 USD samo na Airbnb-u.

Drugi po redu popularni oblik dodatnog prihoda za učitelje je bavljenje poslom vozača u sustavu nuđenja vožnji putem aplikacija kao što su Uber ili Lyft. Uz fleksibilnost koju nude takve vožnje, učiteljima je omogućeno da kreiraju svoje vlastite rasporede utemeljene na njihovoj vlastitoj dostupnosti. Slično Airbnb-u,  Uber je zabilježio porast broja učitelja koji su postali vozači, tako da su razvili svoju vlastitu učiteljsko-vozačku inicijativu.

U 2014. Uber je skovao svoju kampanju ” Teachers: Driving Our Future” što se može prevesti kao: “Učitelji: vožnja naše budućnosti” ili čak “Učitelji: upravljanje našom budućnošću”, a nakon čega je kompanija ponudila prijavu na bonuse, upozoravajući putnike da je njihov vozač učitelj i da se tri posto od cijene vožnje vraća učionici za vozače, a čak 5000 USD bonusa školi najaktivnijeg vozača. Međutim, ovi benefiti su dostupni samo u nekim državama.

Ako vam se sviđa ideja da napravite svoj vlastiti raspored koji je baziran na vašoj dostupnosti, no ne znate da li je za vas postati Airbnb domaćin ili Uber vozač, još uvijek postoji mnogo dostupnih mogućnosti. Aplikcija  Task Rabbit External, omogućuje da završavate neobične poslove, poput sastavljanja namještaja, farbanja spavaće sobe i druge opće kućanske poslove.

Aplikacija, poput DoorDash External i Post Mates, omogućava da se postane dostavni vozač, koristeći svoj automobil, jednim pritiskom na gumb. A ako ste imali dovoljno ljudske interakcije, možete postati šetač pasa i čuvar pasa za vrijeme svog slobodnog vremena. Aplikacije  poput Wag-a i Rover-a, ovo čine lakom i zabavnom opcijom!

Neki dodatni prihodi koje učitelji ostvaruju uključuju i podučavanje, čuvanje djece, čuvanje, odnosno, održavanje kuća, poslove spasilaca ili davatelja lekcija plivanja, pa čak i  pretvaranje njihovih hobija u prihod otvaranjem vlastitih on line trgovina na Etsy.com.

Budući da 1 od 5 učitelja  državnih škola ima dodatni posao za vrijeme školske godine, gore navedeni poslovi su odlične, održive opcije i mogu pomoći u pribavljanju dodatnog prihoda učiteljima koji trebaju fleksibilnost. Međutim, ako namjeravate dobiti drugi posao koji će  pomoći platiti profesionalni razvoj ili opskrbu učionica (budući da je 94 posto učitelja državnih škola prijavilo da prosječno plaćaju 480 USD vlastitog novca), možda želite “zaviriti” u potpore za učitelje.  Prikupili smo popis različitih tipova potpora (stipendija) koje su dostupne učiteljima u rasponu od potpora za stručno usavršavanje pa sve do potpora za stručne izlete. Ako vas zanima nešto više o potporama, provjerite ovaj vodič za potpore učiteljima!

………………………………………..

♦♦  IZ STRANIH MEDIJA: teach.com ♦ Napisala: Lauren EPSTEIN ♦ Prevela i pripremila: Anita Perković Škalic ♦♦

………………………………………..

Oznake: