Obrazovanje
PREDNOSTI SREDNJIH STRUKOVNIH ŠKOLA
Nakon mature i bez fakulteta mogu naći posao
objavljeno: 30. travnja 2022.
Napisao:

Lucija Bilopavlović je učenica četvrtog razreda u programu upravni referent, Gabrijela Čujić učenica je drugog razreda u programu poslovne tajnice Ekonomske škole Imotski.

Lucija BILOPAVLOVIĆ je završila Osnovnu školu Stjepana Radića u Imotskom. U osnovnoj školi bila je vrlo dobra i odlična učenica. Težak joj je, kaže, bio sedmi i osmi razred, dobila je nove predmete i neki od njih predstavljali su joj problem.

– Tako sam pomalo izgubila volju za učenjem u sedmom i osmom razredu, ali ipak, završila sam ih s vrlo dobrim uspjehom. Peti i šesti razred završila sam s odličnim uspjehom i kad se sve to zbrojilo, nisam imala problema pri upisu u željenu srednju školu. Imala sam dovoljno bodova.

U osnovnoj školi voljela sam engleski jezik i hrvatski, a matematiku nisam voljela. Nije mi baš najbolje išla. Zbog matematike sam izabrala upravo ovu srednju školu koju pohađam. Naime, u njoj nema puno matematike, samo prve tri godine i uz to je vrlo lagana. Osim manjka matematike školu sam izabrala jer mi se činila lagana, ali zanimljiva – priča Lucija , dodajući da prije upisa u upravne referente nije znala puno o samoj školi.

Lucija BILOPAVLOVIĆ

No, ključno je, pomalo će u šali, bilo saznanje da nema puno matematike i da se program škole bazira na pravnim elementima.

– To mi je predstavljalo olakšanje – zaključuje. Lucija je zadovoljna odabirom škole, sviđaju joj se predmeti i društvo. Njena škola je dosta atraktivna i prilikom upisa bude velik pritisak učenika.

– Osim općih predmeta u školi imamo ustavni ustroj Republike Hrvatske, uvod u državu i pravo, imovinsko pravo, radno pravo, obiteljsko pravo i slično. Najteži mi je ustavni ustroj Republike Hrvatske, uglavnom zbog zahtjevne profesorice dok predmet sam po sebi i nije toliko težak jer ima puno opće kulture. Najzanimljiviji predmeti su mi talijanski, uvod u državu i pravo i obiteljsko pravo. To mi je lagano i zanimljivo – tvrdi Lucija. Od jezika uči hrvatski, engleski, latinski (prve dvije godine) i talijanski. Pola Lucijinog razreda uči talijanski dok druga polovica svladava njemački jezik. Luciji je talijanski toliko drag da je razmišljala studirati  ga, ali – shvatila je – kaže, da ne želi cijeli život provesti u razredu.  Razmišljala je također studirati pravo, ali su je iskustva starijih poznanika koji su ga upisali, pokolebala. 

Treći izbor joj je politologija, iako još uvijek nije sigurna jer joj se po glavi „vrti“ i marketing na ekonomiji, koji – čini joj se – omogućava brzo zapošljavanje nakon fakulteta.

Praksu koju ima u srednjoj školi Lucija obavlja na sudu, što joj je, vrlo zanimljivo, tako da moguće, ipak, završi na pravnom fakultetu.  – Prije upisa na fakultet moram položiti državnu maturu. Izabrala sam višu razinu engleskog i hrvatskoj jezika i B razinu matematike. Od izbornih predmeta odlučila sam se za politiku i gospodarstvo – objašnjava Lucija ističući da je na probnoj državnoj maturi polučila  više nego dobar uspjeh, ali za ovu koja joj tek predstoji i koja će odlučivati o njezinom upisu na fakultet intenzivno se priprema.

Istu, Ekonomsku školu Imotski pohađa i Gabrijela ČUJIĆ. Ona je u drugom razredu u programu za poslovne tajnice. U Osnovnoj školi Tina Ujevića u Krivodolu bila je vrlo dobra učenica.

Gabrijela ČUJIĆ

– U osnovnoj školi voljela sam biologiju i povijest. Imala sam dovoljno bodova za upis u poslovne tajnike. Bila sam peta na listi. Školu za poslovne tajnice  izabrala sam jer nisam znala što bi drugo. Te četiri godine škole činile su mi se sasvim zanimljive, što se i pokazalo da je to tako. Znam da s ovom školom mogu naći posao bez problema ukoliko odlučim da neću ići na fakultet – kaže Gabrijela.

U programu poslovnih tajnica osim općih predmeta ima ljudska prava, uvod u državu i pravo, poslovnu psihologiju, daktilografiju, informatički poslovni sustav i talijanski. Uči dva jezika, pored talijanskog i engleski, ali priznaje da je jezici baš i ne zanimaju. Najdraži predmeti su joj uvod u državu i pravo i ljudska prava dok matematiku ne voli.

Planira upisati ekonomiju. Unatoč tome najveća joj je želja biti kuharica. Zbog toga je odlučila nakon srednje škole pauzirati godinu dana i u tom razdoblju završiti različite tečajeve kuhanja, kako bi se jednog dana time mogla baviti.

– Kuhanje i pečenje kolača je nešto u čemu uživam i nešto što stvarno volim raditi stoga će se iskušati u tom zanimanju. Državnu maturu namjeravam polagati, sve obvezne predmete na B razini, kako bi ipak, ako poželim, mogla upisati fakultet. U svakom slučaju i kuhari i poslovni tajnici se dobro zapošljavaju tako da neću biti bez posla – kaže Gabrijela.

Lucija i Gabrijela izabrale su strukovne škole jer, kako kažu, i bez fakulteta, ako ga ne upišu, mogu naći posao. S gimnazijom bi im to  bilo gotovo nemoguće.

…………………….

Napisala: Karla ČUJIĆ

…………………….

Tekst je objavljen uz sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Oznake: