Obrazovanje
ADVENTSKA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU - KLESARSKA ŠKOLA PUČIŠĆA
Maturanti obišli zagrebačke fakultete na kojima bi željeli studirati
objavljeno: 26. prosinca 2021.
Napisao:

Maturanti Klesarske škole iz Pučišća na otoku Braču svoju terensku nastavu odradili su u prosincu i to u Zagrebu. Učenici jedne od rijetkih škola u svijetu koja ima program obrazovanja klesara i klesarskih tehničara, u Zagrebu su proveli tri dana, a program im je bio zaista bogat.

U pratnji razrednika Emila Trutanića i zamjenskog razrednika Jakova Babarovića obišli su niz fakulteta na kojima će neki od njih nastaviti obrazovanje. Tako su pogledali prezentacije studija za prijemne ispite na Građevinskom, Arhitektonskom, Geodetskom i Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Kroz Akademiju likovnih umjetnosti, točnije Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina, proveli su ih upravo  bivši učenici Klesarske škole Josip Popović i Anton Jeričević, sadašnji studenti prve i druge godine Akademije. Oduševljeni maturanti potvrdili su kako će nastavak školovanja zasigurno nastaviti na jednom od tih fakulteta.

Nakon brojnih zagrebačkih fakulteta maturanti su posjetili i Zagrebačku katedralu uz pratnju rukovoditelja radova i uživali u pogledu na metropolu s tamošnje skele na kojoj se izvodi rekonstrukcija i obnova dijelova katedrale. Taj ih je dio terenske nastave, viđena ornamentika i proces rekonstrukcije, jednoglasno su se složili, najviše oduševio, zbog čega su se zahvalili svim nadležnim stručnjacima što su im omogućili tu stručnu turu.

Kako ne bi sve ostalo samo na terenskoj nastavi vezanim za strukovne predmete, u sklopu nastave Hrvatskog jezika, odnosno medijske kulture, učenici i nastavnici pogledali su hit predstavu „Bilježnica Robija K.“ koja se prikazuje u Satiričkom kazalištu Kerempuh i uživali u duhovitom pogledu na svijet jednog splitskog dječaka 1990-ih godina.

Kulturni je dio tog izleta bio rezerviran i za Tehnički muzej Nikole Tesle, Muzej iluzija te razne javne spomenike i građevine, kao i Zagrebački kaptol. Tragične posljedice prošlogodišnjeg potresa u kojoj je sami centar pretrpio dosta štete ostavile su traga i na jednoj od zgrada na Kaptolu. Radove na rekonstrukciji te zgrade vodi još jedan naš bivši učenik, danas diplomirani inženjer građevine, Adriano Drpić, koji je našu skupinu sa zadovoljstvom proveo kroz gradilište.

Spojivši ugodno s korisnim, na toj su zanimljivoj terenskoj nastavi učenici zaista mogli puno naučiti, a uz to se i opustiti prije stresnog razdoblja završetka srednjoškolskog školovanja, polaganja ispita državne mature i svega zahtjevnog što im slijedi u narednim mjesecima. [ Fotografije: Emil Trutanić | Facebook]

Oznake: