Obrazovanje
ŠEST LEKCIJA DJECE U LOCKDOWN-U IZ CIJELOG SVIJETA
Dva učitelja prikupila inspirirajuće poruke nade
objavljeno: 1. veljače 2021.

Svake su noći milijuni obitelji širom svijeta gledali vijesti dana. Lica su im izgledala kao iz groba, slabo osvijetljena blještećim televizorima, tabletima i telefonima, dok su tiho slušali o rastućem broju bolesnih, o smrti i nezaposlenosti. Pandemija se pokazala kaotičnom ne samo za ekonomije, zdravstvene i obrazovne sustave; također je stvarala pustoš u nebrojenim srcima i umovima ljudi.

Bila je sredina travnja i učitelji su još uvijek hvatali kako navigirati kroz učenje na daljinu. Mnogi od nas već su razmišljali o lekcijama koje vrijedi naučiti tijekom pandemije a i šire od toga – o onima koje obično izostaju iz nastavnog plana. Morali smo se nositi sa stresom, bolje upravljati svojim vremenom i resursima, biti otporni. I, uglavnom, svi smo očajnički trebali pronaći i podijeliti nadu.

Djeca inače posebno osjetljiva na emocije,  koje osjećaju kod odraslih oko njih, nisu bila iznimka. Suautori smo knjige Nado, gdje si? kako bismo oživjeli snagu pripovijedanja za socio-emocionalno učenje, pomogli roditeljima i učiteljima da započnu duboke razgovore s djecom, ali iznad svega, da promijenimo narativ o pandemiji iz onog od straha u onaj od nade.

Koronavirus: Pronalaženje nade u nesigurnim vremenima

Šestero djece koja tvore priče u toj knjizi – koja je besplatna, prevedena je na više od 30 jezika i podržana od strane LEGO Fondacije – dolaze iz različitih krajeva svijeta. U nekim slučajevima, nadahnula su ih stvarna djeca suočena s izazovima tijekom ili prije pandemije. Svaka nam može donijeti barem jednu vrijednu lekciju o tome kako pronaći nadu u nesigurnim vremenima:

1.] Pronađi svoju svrhu

Kad naglo izgubimo kontrolu nad mnogim aspektima našeg života, lako se osjetiti bespomoćno. U nekoliko dana izgubili smo mnoge slobode koje smo uzimali zdravo za gotovo.

Kad je Bo morao živjeti s tetkom dok su njegovi roditelji, obojica liječnici, radili u bolnici, osjećao se potišteno i bijesno.

Naposlijetku je nadu pronašao uz pomoć prijatelja, kad je shvatio da svoju ljubav prema znanosti može učiniti korisnom za ljude na prvoj crti – uključujući svoje roditelje.

2.] Pazi na svoje snove

Mulu je znala da mora ostati u školi da bi jednog dana postala učiteljica. Bila je zabrinuta da se neće moći vratiti nakon lockdowna.

Temeljeno na nadahnjujućoj istinitoj priči, pokazano nam je kako snaga odlučnosti može pomoći da bi se prebrodili ogromni izazovi.

3.] Ostani aktivan

Naša su tijela namijenjena kretanju koje je povezano s našim mentalnim zdravljem. Lockdown nas ne bi trebao ograničavati u očuvanju zdravlja. Kate je htjela ubrzati vrijeme trčeći po svom stanu, izluđujući svakog – sve dok nije pronašla način da uključi svoju cijelu obitelj.

4.] Ostani povezan

Fizičko distanciranje ne mora biti socijalno distanciranje. Nikau se osjećao usamljeno nakon preseljenja na selo neposredno prije napada pandemije. Nedostajali su mu prijatelji, a lockdown ga je spriječio da stvori nove.

Uz bratovu pomoć pronašao je izlaz iz svojih frustracija tako što je bio kreativan i razigran – i ponovno se povezao sa svojim starim prijateljima kod kuće.

5.]  Uživaj u malim stvarima

Ponekad se toliko usredotočimo na probleme da zaboravimo uživati ​​u malim darovima koje nam život daruje.

Gabyni roditelji bili su toliko uronjeni u svoje ekonomske i domaće poteškoće da nisu shvatili kako je njihovo neprestano prepiranje utjecalo na njihovu kćer.

Jednom kad su saznali kako se osjeća, ponovno su se povezali kroz nekad omiljene rituale – poput pečenja kolačića.

6.]  Biti čovjek znači biti ranjiv

Ne poričite svoje osjećaje. Pronađite siguran način da ih izrazite, pa čak i stvorite nešto lijepo.

Alessandro se suočio s nezamislivim gubitkom, ali je ipak uspio pronaći nadu kroz svoju glazbu – istovremeno nadahnjujući mnoge druge.

Život nije savršen – a život nakon pandemije bi se mogao pokazati još težim nego prije. Međutim, mogli bismo si olakšati nepotrebne poteškoće izražavajući se i podižući jedni druge.

To je naša nada za našu djelu i za čovječanstvo.

………………….……………………………….

♦♦   Prevela i pripremila: Anita Perković Škalic ♦ Napisali: Youki Armand Doucet and Elisa Guerra  ♦ Armand Doucet (@DoucetArmand na Twitteru) i Elisa Guerra (@ElisaGuerraCruz) su učitelji i autori knjige Nado, gdje si? Doucet je bio finalist nagrade Global Teacher Prize za 2017. godinu i osvojio je nagradu premijera Kanade za nastavnu izvrsnost. Međuamerička banka za razvoj 2015. godine Guerru je proglasila najboljim odgojiteljem u Latinskoj Americi i na Karibima, a dio je Unescove međunarodne komisije za budućnost obrazovanja  Izvornik:  tes.com  Photo by Amy Humphries on Unsplash ♦♦

………………….……………………………….

Oznake: