Obrazovanje
SVE TEŽA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA UČENIKE OSTAVLJA U KUĆI
Dio učenika u razredima, dio na online nastavi
objavljeno: 11. travnja 2021.
Napisao:

Zbog sve teže epidemiološkog stanja u Hrvatskoj i povećanja broja zaraženih covidom 19 značajan dio županija odlučio je promijeniti način održavanja nastave, odnosno nastavu za dio učenika organizirati online.

Kao što je poznato postoje tri modela održavanja nastave, model ”A” – nastava se održava u školi,  model ”B” – za dio učenika nastava se održava u školi a za ostale na daljinu i model „C“ ‘ – nastava se u potpunosti odvija na daljinu.

Dubrovačko-neretvanska županija | Svi modeli u primjeni

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije preporučio je osnivačima osnovnih i srednjih škola na području županije po kojima dolazi do izmjena načina pohađanja škola u više jedinica lokalne samouprave.
Sukladno preporukama od ponedjeljka 12. travnja do 25. travnja na dubrovačkom području (Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle) osnovne škole idu po mješovitom modelu B, dok u srednjim školama ostaje preporuka za model C osim za maturante.
U dolini Neretve za sve škole je preporučeno provođenja modela C osim za učenike završnih razreda srednjih škola, a za općine na poluotoku Pelješcu, otoku Korčuli, Lastovu i Mljetu preporuča se uvođenje modela A uz dogovor svake škole pojedinačno s nadležnim epidemiologom.

Bjelovarsko – bilogorska županija |  Razredna i maturanti u školama

Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije 8. travnja 2021. godine donio je prijedlog Odluke za prelazak na online model nastave (model C) za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih te učenike srednjih škola, osim završnih razreda, za razdoblje od 12. do 17. travnja 2021. godine.

Tako će od  ponedjeljka 12. travnja učenici od 1. do 4. razreda nastavu pohađati u školama uz pridržavanje dosadašnjih epidemioloških mjera, a učenici od 5. do 8. razreda imaju nastavu na daljinu (online) putem platforme Teams također prema uobičajenom rasporedu u realnom vremenu – učenici 6. i 7. razreda imaju online nastavu u jutarnjoj, a učenici 5. i 8. razreda u poslijepodnevnoj smjeni.

Brodsko-posavska županija | Još uvijek na modelu A

“Mi za sada nastavljamo po modelu A jer  smo županija koja po incidenciji na osmom, devetom mjestu.
Ako se situacija pogorša ne isključujemo mogućnost da se pređe na model C ili ukoliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluku za cijelu Hrvatsku  za online nastavu poštivat ćemo je i mi”, rekao je za SBOnline načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Istarska županija | Ni učenici od 1. do 4. razreda drugi tjedan nemaju nastavu u školi!

Iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije javnost su obavijestili da njihove škole i gotovo svi učenici prelaze na online nastavu.

Stožer je takvu odluku donio temeljem procjene epidemiološke situacije i uz pozitivno očitovanje osnivača škola – Istarske županije, Grada Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Labina i Grada Pazina.

Stožer Civilne zaštite Istarske županije će, temeljem procjene epidemiološke situacije, do 14. travnja donijeti novu Odluku o daljnjem modelu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije.

Karlovačka županija | U školama maturanti i učenici razredne nastave

U Karlovačkoj županiji produžava se odluka od 25. ožujka kad je zbog pogoršane epidemiološke situacije nastava uživo obustavljena za većinu učenika osnovnih i srednjih škola, pa će je i dalje pratiti iz svojih dmova. U školama će biti samo maturanti i učenici nižih razreda osnovnih škola.

Ličko-senjska županija | Nastava i dalje online

Zbog sve teže epidemiološke situacije u Ličko-senjskoj županiji

od ponedjeljka 12. travnja do petka 16. travnja 2021. godine za sve učenike od 1. do 8. razreda nastava će se održavati na daljinu (Model C).

Nastava će se održavati prema dosadašnjem rasporedu u aplikaciji Teams. Nastava za učenike Osnovne glazbene škole također će se održavati na daljinu (Model C), stoji u obavijesti koju potpisuje ravnatelj škole Ivica Radošević, dipl. učitelj.

Primorsko-goranska županija | Svi fakulteti, srednjoškolci i viši razredi OŠ na modelu C

Viši razredi osnovne škole te svi razredi srednje škole prelaze na online nastavu. Odluka se provodi od ponedjeljka, 12. travnja.

Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija koji pomažu zdravstvenom sustavu.

Splitsko-dalmatinska županija | Najveći broj učenika i studenata na online modelu

Nastava se održava za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu po Modelu ”C”, odnosno virutalnim putem.

Za učenike razredne nastave primjenjivat će se Model ”A”.

Također, obustavlja se održavanje praktične nastave u školskim objektima. Odluka traje od 12. travnja do 17. travnja.

Varaždinska županija | Niži razredi i maturanti u školu, ostali C model

Stožer Civilne zaštite Varaždinske županije donio je preporuku da u školama budu učenici razredne nastave, a učenici od 5 do 8 razreda nastavu će pohađati online. Maturanti će nastavu pohađati uživo, a ostali srednjoškolci po modelu C, odnosno online. Za učenike Glazbene škole u Varaždinu kod individualne nastave također se preporučuje model A, odnosno nastava u školi.

Virovitičko-podravska županija | Još bez online nastave

Kada je riječ o Virovitičko-podravskoj županiji, prema riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite, Marija Klementa, učenici s područja VPŽ od ponedjeljka će na redovnu nastavu.

– Za sada nećemo uvoditi online nastavu, no pratimo epidemiološku situaciju i na temelju toga ćemo odlučivati. Vidimo da i naše područje posljednjih dana bilježi rast novih slučajeva, danas smo imali 13, tako da će naše odluke biti sukladne razvijanju epidemiološke situacije – rekao je Klement i pozvao građane na pridržavanje mjera, kako situacija ne bi eskalirala.

Vukovarsko-srijemska županija | U školama samo niži razredi i maturanti

Od ponedjeljka 12. travnja, nastava u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija održavat će se po modelu C, odnosno online, osim za niže razrede osnovne škole i maturante, priopćeno je u četvrtak iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

„Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji poveznu s epidemijom koronavirusa, u skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, donosi se Odluka o način održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020/202 za školske ustanove kojima je županija osnivač“, navodi se u priopćenju.

Sukladno odluci, učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kao i učenici završnih razreda srednjih škola nastavu pohađaju u školama, a učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu pohađaju on-line.

Zadarska županija | Do 4. razreda u klupama, ostali svi na C modelu

Učenici razredne nastave bit će u svojim klupama a viši razredi osnovne škole nastavu će pohađati virtualno kao i svi srednjoškolci. Praktična nastava u srednjim školama je dopuštena u redovnom obliku. Takav  način nastave trajat će od 12. travnja do 25. travnja.

Zagreb i Zagrebačka županija | Prelaze na C model nastave

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak novinarima  da učenici u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od ponedjeljka prijelaze na C model nastave (online), kako bi se utjecalo na trenutnu epidemiološku situaciju.

Danas imamo 241 učenika koji su pozitivni, ali svejedno ćemo preći na C model, kazao je Fuchs dodavši da je to rezultat dogovora s lokalnim stožerima. Taj se pristup pokazao vrlo učinkovit jer se do sada na taj način uspjelo 78 posto ukupne nastave održati licem u lice – naglasio je Fuchs.

Oznake: