Obrazovanje
PRIJAVA ISPITA ZA DRŽAVNU MATURU TRAJE DO 15. VELJAČE
Danas počele prijave studijskih programa
objavljeno: 1. veljače 2022.
Napisao:

Od danas  svi maturanti  koji žele nastaviti obrazovanje na nekom od fakulteta mogu prijavljivati studijske programe, a dostupni su im i podaci o uvjetima za upis željenih programa te bodovanje rezultata, vrednovanje posebnih postignuća (natjecanja, kategorizirani sportaši), pravo prednosti pri upisu i sl.

Prijava ispita za državnu maturu počela je 1. prosinca prošle godine i potrajat će do 15. veljače ove godine. Uz tri obvezna predmeta, hrvatski, engleski, odnosno strani jezik i matematiku maturanti trebaju sukladno uvjetima za upis željenog studijskog programa prijaviti i ispite izbornih predmeta.

Kao što je poznato prvi ispiti su iz materinjeg jezika pripadnika nacionalnih manjima, a od obveznih predmeta prvi je na rasporedu engleski jezik – 2. lipnja.

Maturnati će tada polagati i A i B razinu. Hrvatski jezik je na rasporedu u četvrtom tjednu provođenja ispita državne mature i to test na obje razine 23. lipnja, a esej, također na A i B razini, dan kasnije – 24. lipnja 2022. godine.

Prema kalendaru provođenja ispita državne mature 11. srpnja planirana je objava rezultata, a svi oni koji nisu zadovoljni ili misle da su zakinuti prigovore mogu dostaviti do 13. srpnja.

Pet dana kasnije, odnosno 18. srpnja objavit će se konačni rezultati.

Kakve će rezultate na državnoj maturi postići ovogodišnji maturanti znat ćemo 18. srpnja, ali, ako je suditi po usporebi rezultata za devet godina unatrag, za očekivati je da će im se prosječna ocjena iz hrvatskog jezika na A razini kretati oko trojke, a da će na B razini biti nešto veća od dva. Također će većina učenika izabrati A razinu iz hrvatskog jezika, kao što je to bilo i svih godina otkako maturanti polažu državnu maturu.

U prošloj školskoj godini za A razinu iz hrvatskog odlučilo se 67,33 posto maturanata, godinu ranije njih 66,76 posto. Najviše maturanata A razinu iz hrvatskog jezika izabralo je u 2015./2016. školskoj godini.

Za razliku od hrvatskog jezika broj maturanata koji odabiru A razinu iz engleskog jezika raste iz godine u godinu.

Tako je u školskoj godini 2012./2013. samo 52,09 posto maturanata izabralo A razinu, a u prošloj školskoj godini za višu razinu odlučilo se 65 posto maturanata. Prosječna ocjena iz engleskog jezika na A razini prošle školske godine bila 3.77, a na B razini 3.07.

Kod matematike je situacija obrnuta jer taj predmet većina maturanata polaže na B razini. U prošloj školskoj godini matematiku je na A razini polagalo samo 33,82 posto maturanata, odnosno njih čak 66,18 matematiku je polagalo na B razini. Prosječne ocjene se nisu značajno razlikovale – tako su oni koji su polagali A razinu u prosjeku imali 2.90, a oni na B razini 2.81, ili jednostavnije rečeno i jedni i drugi su se izborili za mršavu trojku.

Ukupna prosječna ocjena maturanata na državnoj maturi iz obveznih predmeta u prošloj školskoj godini je na A razini iznosila 3,27, a na B razini 2,74.

Iako je došlo do određenih promjena u ispitima mnogih predmeta koji se polažu na državnoj maturi, upućeni očekuju da značajnih promjena u rezultatima, ipak, neće biti.

Oznake: