Lumeni
HRVATSKIM UČENICIMA MEDALJE NA INNOPOLIS OPEN INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI
Patriku Paviću i Dorijanu Lendvaju – zlato
objavljeno: 16. ožujka 2021.
Napisao:

Dva zlata i dvije bronce osvojili su hrvatski informatičari na Innopolis Open informatičkoj olimpijadi. Zlato su i ovaj put osvojili Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić, koji su, na što su nas već i navikli, bili najbolji predstavnici zemalja EU na toj olimpijadi. Brončane medalje donijeli su nam Vito Anić i  Bartol Markovinović.

Grad Innopolis nalazi se u Tatarstanu u Rusiji, a u njemu  je 2018. godine održana europska juniorska  informatička olimpijada, na kojoj su tada Patrik Pavić i Dorijan Lendvaj osvojili srebro. Inače, Innopolis University organizira međunarodne olimpijade u informatici, matematici i informacijskoj sigurnosti.

Za ovu posljednju olimpijadu održanu online zbog pandemije, na kojoj su se naši učenici opet izborili za medalje, sudionici su najprije morali proći dva kvalifikacijska kruga koja su ih, ovisno o rezultatu, vodila u finale.

U finalu je ove godine sudjelovalo 397 učenika iz dalekoistočnih , arapskih, azijskih pa do europskih zemalja. Najbolje plasirani europski učenici su Pavić i Lendvaj.

– Rezultati su fantastični, ponovo su najbolji EU sudionici i najbolji sudionici koji koriste latinično pismo. Ispred njih su samo neki učenici iz ruskog okruženja i Kine.

Prvi iza njih su učenici iz Mađarske, Bugarske, Francuske i Nizozemske od EU zemalja, a ostali su još daleko iza. Srbija je, primjerice, na natjecanjima iz fizike, matematike, kemije i slično, tradicionalno znatno bolja od Hrvatske, a na ovoj zadnjoj olimpijadi u Innopolisu rezultat u bodovima je 1514 : 705 za naše učenike.

Bilo je po šest naših i njihovih sudionika, a i inače ih u informatici zadnjih dvadesetak godina uvjerljivo pobjeđujemo – komentira Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i otac Dorijana Lendvaja.

Oznake: