Lumeni
NA RUSKOM NATJECANJU GRAND PRIX OF CHINA
Hrvatski srednjoškolci odlični 4. u jakoj konkurenciji Grand Prix of China
objavljeno: 3. svibnja 2021.
Napisao:

Hrvatski srednjoškolci Dorijan LENDVAJ, Krešimir NEŽMAH i Patrik PAVIĆ osvojili su četvrto mjesto na ruskom natjecanju Grand Prix of China. Riječ je o jednom od nekoliko natjecanja koja se održavaju u sklopu XXI. otvorenog kupa E. V. Pankratiev, a uspjeh je još veći kad se uzme u obzir da su bili najbolji srednjoškolski tim.

Na tom natjecanju sudjeluju prvenstveno studentski, ali i neki timovi profesionalnih programera. U primjerice prvoplasiranom timu, jedan od natjecatelja bio je 26-godišnji Bjelorus,  Genadij Korotkevič, koji je pobjeđivao na informatičkim natjecanjima otkad je imao 11 godina. Na informatičke olimpijade je išao još dok je bio u osnovnoj školi, a nakon jedne srebrne medalje, šest puta za redom osvojio je zlato što ga čini natjecateljem s najviše medalja u povijesti informatičkih olimpijada.

Osim toga, vodeći je natjecatelj na Topcoderu, AtCoderu i HackerRanku, a samo malo mu fali za povratak na prvo mjesto CodeChefe ljestvice.

Jedan od natjecatelja u drugoplasiranoj ekipi je Scott Wu koji je između 2012. i 2014. godine za SAD osvojio tri zlata na informatičkim olimpijadama, pri čemu je 2014. godine uz još dva natjecatelja bio apsolutno prvi s maksimalnim brojem bodova. Osim što je 12. na ljestvici najjačih osvajača informatičkih medalja svih vremena, i Wu je redovito u vrhu raznih natjecanja i ljestvica.
Prva dva tima riješila su 11 od 13 zadataka, a trećeplasirani tim čiji su članovi također znatno iskusniji i stariji od članova hrvatskog tima 10 zadataka. Gleda li se po glavnom kriteriju – bodovima, hrvatski tim od trećeplasiranih je bio udaljen tek dva boda.
Ovo natjecanje izvrsna je priprema za informatičku olimpijadu koja će se održati u lipnju. Tamo su timovi četveročlani, a za sada na njoj sigurno nastupaju Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić, dok imena druga dva natjecatelja ovise o rezultatima na pripremama koje se održavaju 8. i 9. svibnja. [ PRENOSIMO IZ DRUGIH MEDIJA | rep.hr ]

Oznake: