Aktualno
12. LISTOPADA ODRŽAVA SE KONFERENCIJA „ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI“
Potrebna je afirmacija čitanja
objavljeno: 26. rujna 2021.
Napisao:

Godinama već upozorava se na to da premalo čitamo, ne samo odrasli nego i učenici što je posebno zabrinjavajuće. Zbog toga posljednjih godina se različitim akcijama pokušava potaknuti učenike na čitanje.

Tako Ministarstvo kulture i medija organizira međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja Čitajmo da ne ostanemo bez riječi koja će se 12. listopada 2021. godine održati u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju, nedostatna kompetencija pismenosti, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja važni su ciljevi ove konferencije kao središnjega znanstvenog događaja Godine čitanja.

U obilježavanje Godine čitanja uključila se i Agencija za odgoj i obrazovanje koja u suradnji s Ministarstvom kulture organizira brojna stručna usavršavanja za odgojno-obrazovne radnike s ciljem poticanja čitanja i razvijanja čitalačke pismenosti.

Na konferenciji će sudjelovati svjetski priznati stručnjaci za područje poticanja čitanja, međunarodni i hrvatski znanstvenici koji će toj temi dati osobni doprinos, nove perspektive i potaknuti nove načine afirmiranja čitanja u društvu.

Za sudjelovanje u konferenciji mogu se prijaviti svi zainteresirani učitelji, nastavnici i odgojno-obrazovni djelatnici, djelatnici ustanova u kulturi, umjetnici i kulturni djelatnici, svi oni koje zanima poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike.

Sudjelovanje je besplatno i bit će moguće putem digitalne Zoom platforme.

Odgojno-obrazovni radnici prijavljuju se putem platforme www.etaedu.azoo.hr pod uobičajenim uvjetima za stručne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Koliko će različite akcije na promociji čitanja imati rezultata, koliko će nastavnici biti zainteresirani da svojim učenicima potaknu ljubav prema knjizi, ljubav prema čitanju pokazat će se za nekoliko godina. Mnogi nisu optimisti, ali nikad se ne zna.

Oznake: