Znanost
URUČENI UGOVORI ZAGREBAČKIM FAKULTETIMA, INSTITUTIMA I SVEUČILIŠTU ZA SANACIJU ŠTETA OD POTRESA
Više od dvije milijarde kuna za obnovu zgrada i opreme
objavljeno: 7. srpnja 2021.
Napisao:

Zagrebačkim fakultetima, znanstvenim institutima  i Sveučilištu koji su stradali u potresu za obnovu zgrada i ostale infrastrukture, ugovorima koji su im uručeni danas na prigodnoj svečanosti u  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu,  osigurano je više od dvije milijarde kuna. Uručena su  42 ugovora o dodjeli bespovratnih  sredstava za obnovu infrastrukture 24 visokoškolske i znanstvene ustanove, a ugovore su im dodijelili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sredstva će se koristiti za provedene hitne mjere zaštite, usluga utvrđivanja stanja, izrade snimki zatečenog stanja, izrada dokumentacije za provedbu i sama provedba dovođenja zgrada u prijašnje stanje ili cjelovite obnove koja podrazumijeva dodatno poboljšanje konstrukcija uz prilagodbu suvremenim standardima zgrada te izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja oštećenih dobara.

Poziv koji je prethodio ovim ugovorima je raspisan 28. siječnja 2021. godine kao otvoreni trajni poziv, a zatvara se najkasnije do 30. 11. 2021. ili prije toga ukoliko se dodijele sva raspoloživa sredstva. Prihvatljivi prijavitelji u okviru Poziva su visoka učilišta (i njihove sastavnice za neintegrirana sveučilišta) upisana u Upisnik visokih učilišta i osnovana od strane RH ili vjerske zajednice te javni znanstveni instituti upisani u Upisnik znanstvenih organizacija i osnovani od strane RH ili vjerskih zajednica.

Osiguranim novcima mogu se financirati hitne sanacije, priprema projektne i tehničke dokumentacije, nabava opreme, izvedba radova, nabava opreme koja je stradala u potresu, upravljanje projektom i administracija te promidžba i vidljivost.


Do 29. lipnja 2021. godine zaprimljeno je 59 projektnih prijava u iznosu od 2.849.628.116,25 kuna, 42 je prihvaćeno, a 13 projekata je isključeno iz postupka zbog nepotpune dokumentacije, neprihvatljivosti prijavitelja (većinom zbog suvlasništva s privatnim stanarima) te neprihvatljivih aktivnosti/troškova. Za dva projekta koji imaju upitno vlasništvo, upućen je dopis DORH-u kako bi dali  mišljenje može li ih se ugovoriti ili odbiti. Iznos ta dva projekta je 67.226.727,70 kn, a još dva projekta su u postupku evaluacije.


Oznake: