Znanost
CWUR LISTA NAJBOLJIH SVEUČILIŠTA NA SVIJETU
Od naših sveučilišta bolja Ljubljana i Beograd
objavljeno: 27. travnja 2022.
Napisao:

Na ovogodišnjoj rang listi najboljih sveučilišta na svijetu koju izrađuje Centar za rangiranje svjetskih sveučilišta (CWUR) Sveučilište u Zagrebu zauzelo je  529. mjesto i u odnosu na godinu ranije kad je bilo na 525. mjestu palo je kao što se iz brojki vidi za 4 mjesta.

Međutim, zabrinjavajuće je što Zagrebačko sveučilište, najbolje plasirano od naših sveučilišta, iz godine u godinu bilježi pad na toj rang listi. Primjerice prije dvije godine bili su na 517. mjestu. Od ukupno 2000 sveučilišta u svijetu s najnovije liste Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (CWUR) za 2022/23. godinu  Sveučilište u Splitu zauzelo je 803. mjesto, Sveučilište u Rijeci  1549. mjestu te  Sveučilište u Osijeku 1948. mjesto. Jedino je Osječko sveučilište popravilo svoju poziciju za 11 mjesta dok je Splitsko sveučilište u odnosu na prošlu godinu palo za 37 mjesta, a Riječko za 23 mjesta.

Na ovogodišnjoj CWUR listi, Sveučilište u Beogradu plasiralo se na 348. mjesto, a Sveučilište u Ljubljani na 416. mjestu. Među prvih deset već godinama vidimo  gotovo ista sveučilišta – Harvard, Massachusetts Institute of Technology, Stanford, Cambridge, Oxford, Princeton, Chicago, Columbia, Pennsylvania i California Institute of Technology.

Inače u stvaranju rang liste CWUR se koristi različitim kriterijima i indikatorima u metodologiji analize izvrsnosti i uspješnosti institucija pa primjerice  mjeri kvalitetu obrazovanja brojem bivših sveučilišnih studenata koji su osvojili visoka akademska priznanja u odnosu na veličinu sveučilišta, a zaposlenost bivših studenata (alumnia) mjeri se njihovim brojem na najvišim rukovodećim pozicijama u najvećim svjetskim kompanijama u odnosu na veličinu sveučilišta.

Svojedobno je, objašnjavajući formiranje CWUR rang liste, Zagrebačko sveučilište objasnilo da se u  obzir uzima broj akademskih zaposlenika koji su osvojili najveća akademska priznanja, učinkovitost istraživanja mjeri se kroz ukupan broj istraživačkih radova, broj članaka objavljenih u visokokvalitetnim znanstvenim publikacijama i kroz analizu njihovog utjecaja, te uzimanjem u obzir broja navoda visoko citiranih istraživačkih radova.

TOP LISTA PRVIH DESET SVEUČILIŠTA

Oznake: