Znanost
IZMJENE ZAKONA O HOK-U
Neće se ugroziti položaj diplomanata stručnih studija
objavljeno: 7. studenoga 2020.
Napisao:

Nakon proljetne šok odluke Ustavnog suda da se ukinu odredbe Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije  Ministarstvo obrazovanja pripremilo je prijedlog promjena i dopuna postojećeg Zakona koje bi se trebale donijeti po hitnom postupku. U ministarstvu naglašavaju da su u izradi nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u sudjelovali zainteresirani u sustavu visokog obrazovanja te da su svoje mišljenje dala ovlaštena tijela sustava obrazovanja.

Također, održan je i sastanak s predstavnicima studenata veleučilišta i visokih škola na kojem su se razmatrala sva sporna pitanja, a zaključeno je da će se poštovati odredbe o kvalifikacijama, ali i primijeniti Odluka Ustavnog suda. Također, organiziran je sastanak i s predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora na nacionalnoj razini.

 Ističu također da Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije jedini zakon koji propisuje vrste i razine studija te kvalifikacije koje se stječu visokim obrazovanjem. Vrste i razine studijskih programa, uključujući i stručne (vokacijske), te kvalifikacije koje se njima stječu propisane su Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju upozoravaju u ministarstvu.

 „ Prema tome nema nikakvih stvarnih formalnih niti suštinskih razloga da bi studenti stručnih studija koju su legalno i legitimno stekli svoje diplome imali problema. Naime, kvalifikacije stečene završetkom stručnih studija, dokazuju se valjanim javnim ispravama koje izdaju akreditirana visoka učilišta slijedom završetka akreditiranih stručnih studijskih programa“  – poručuju iz ministarstva obrazovanja.

 Napominju da Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru osim „razina“ o kojima je ovdje riječ predviđa i registar u koje se unose sve kvalifikacije u skladu s razinama. U taj registar u 7 godina koliko je  Zakon na snazi upisano  samo 8 standarda kvalifikacija.

„ Dakle Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru zapravo nije niti konzumiran u potpunosti tako da stavljanje nekih odredbi Zakona izvan snage koji ustvari još nije niti zaživio nema nikakve posljedice za studente pa studenti stručnih studija mogu biti mirni jer njihove diplome, a niti kvalifikacije u niti jednom slučaju ne dolaze u pitanje.“ – tvrde u mjerodavnom ministarstvu.

No, dio diplomanata stručnih studija je i dalje zabrinuto svojim budućim položajem u društvu, posebice u situaciji kad krenu tražiti posao. Boje se što će biti s njihovim kvalifikacijama ukoliko se planirane izmjene i dopune ne donesu na vrijeme.

„Iako namjeravamo donijeti spomenute izmjene Zakona na vrijeme, ukoliko se kojim slučajem to ne dogodi, studenti stručni studija imat će svoje stečene kvalifikacije i nakon 31.12.2020. jer je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji je na snazi od 2004. propisano da se u njihovim diplomama, svjedodžbama odnosno javnim ispravama propisuju i stečene kvalifikacije. Hrvatsko tržište rada odavno je prepoznalo i prihvatilo studente stručnih studija i oni ostvaruju zavidne rezultate u području zapošljavanja“ – odgovaraju iz ministarstva.

Kao što je poznato, Ustavni sud 10. ožujka donio je Odluku o ukidanju odredbi Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije. Odluka je donesena na temelju ustavne tužbe koju su podnijeli rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te dekani svih pravnih fakulteta u državi.

Oni su osporavali suglasnost izmijenjnenog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s Ustavom i to u dijelu kojim su sveučilišni preddiplomski studiji smješteni  na razinu kvalifikacija 6 i u dijelu u kojem su specijalistički diplomski stručni studiji smješteni na razinu kvalifikacija 7.1 HKO-a. Odluka je donesena uz tri izdvojena mišljenja petero sudaca. Rektoru Borasu i ostalim predlagateljima smetalo je što su Zakonom izjednačeni sveučilišni i stručni studiji, a rektoru Borasu je to drugi put da Zakon o HKO-u  šalje na Ustavni sud iz istog razloga.

Oznake: