Znanost
ZNANSTVENI RAD OBJAVLJEN U ČASOPISU ZOOTAXA OTKRIVA NOVU PODVRSTU KUKCA NA ZRINSKOJ GORI
Isplatila se upornost prof.dr.sc. Mladena Kučinića
objavljeno: 14. prosinca 2020.
Napisao:

Višegodišnji istraživački rad dr. sc. Mladena Kučinića, redovitog profesora biologije na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu na Zrinskoj gori i Banovini, urodio je plodom. Ovih je dana objelodanjeno otkriće  jedne podvrste tulara pod imenom Rhyacophila f.delic, uz vodotoke na Zrinskoj gori.

Riječ je o rijetkom kukcu koji za svoje stanište bira izrazito čisti okoliš i po tome je vrlo pouzdani prirodni indikator izvorno čiste prirode.

dr.sc. Antun Delić

Među suradnicima dr. Kučinića naglašen je terenski rad dr. sc. Antun Delića, dugogodišnjeg profesora prirodoslovlja na Učiteljskom fakultetu Zagreb-Petrinja, čije prezime je prof. Kučinić dodao imenu otkrivenog tulara (f. delic).

Rad o otkriću objavljen je u svjetski referentnom znanstvenom časopisu Zootaxa u Novom Zelandu.

Ovo otkriće svrstava Banovinu i Zrinsku goru u vrh bioraznolikosti tulara, što će biti poticaj za daljnja istraživanja prirodnih vrijednosti Zrinske gore i cijelog banijskog kraja.

Za svezapet dr. sc. Mladen Kučinić je pojasnio o čemu je riječ i koji sve autori stoje iza ovog otkrića.

The Rhyacophila fasciata Group in Croatia and Bosnia and Herzegovina: Rhyacophila f. fasciata Hagen 1859 and the description of two new subspecies, Rhyacophila fasciata delici Kučinić & Valladolid (ssp. nov.) from Croatia,and Rhyacophila fasciata viteceki Valladolid & Kučinić (ssp. nov.) from Bosnia and Herzegovina (Trichoptera: Rhyacophilidae)

AUTORI: María Valladolid, Mladen Kučinić, Mercedes Arauzo, Darko Cerjancec, Renata Ćuk, Beatriz A. Dorda, Omar Lodovici, Svjetlana Stanić Koštroman, Ivan Vučković & Isabel Rey

U studiji objavljenoj u časopisu Zootaxa objavljen je znanstveni rad s opisom dviju novih podvrsta iz Rhyacophila fasciata Grupe: Rhyacophila fasciata delici Kučinić & Valladolid (ssp. nov.) široko rasprostranjenu u Hrvatskoj i R. fasciata viteceki Valladolid & Kučinić (ssp. nov.) pronađenu i rasprostranjenu u Bosni i Hercegovini. Analiza morfologije adulata (mužjaka i ženki), kao i analiza barkod regije mitohondrijalnog gena za citokrom-oksidazu I (mtCOI) te geografske rasprostranjenosti, potvrdila je razlike između dviju novih podvrsta s nominalnom vrstom R. fasciata fasciata, također rasprostranjene u obje zemlje. U ovoj studiji zastupljen je pristup integrativne taksonomije, koji uzima u analize i morfološke i molekularne značajke potencijalno nove taxe (podvrsta, vrsta, rod i dr.).

Podvrsta R. fasciata delici rasprostranjena je u većem dijelu Hrvatske, osim u kontinentalnom dijelu na području Zapadne Slavonije i Papuka na kome je rasprostranjena nominalna podvrsta R. fasciata fascaiata te u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine. Podvrsta R. fasciata viteceki rasprotranjena je za sada samo na području Bosne i Hercegovine na rijeci Neretvi blizu Mostara te u vodotocima oko Livna.

Podvrsta R. fasciata delici imenovana je prema dr. sc. Antunu Deliću, prirodoslovcu, biologu i profesoru u mirovini Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Zagrebu i Petrinji), a R. fasciata viteceki prema Simonu Vitecku biologu i entomologu iz Austrije zaposlenom u Institutu Lunz am Zee.

Tipski lokalitet te nalaz prvog primjerka (holotyp) prema kome je opisana podvrsta R. fasciata delici je Roški slap na području Nacionalnog parka „Krka“, tipski lokalitet za podvrstu R. fasciata viteceki je lokalitet Bačevići na rijeci Neretvi u blizini Mostara.   

Zootaxa je znanstveni časopis koji je trenutno najutjecajniji časopis u svijetu kada su u pitanju taxonomija i opisi novih vrsta svih životinjskih skupina, a iza njega stoji izdavačka kuća Magnolia press s Novog Zelanda.

Oznake: