Znanost
INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA
Druga znanstvena ustanova u RH dobiva novu zgradu i opremu
objavljeno: 7. studenoga 2020.
Napisao:

Nova zgrada Instituta za medicinska istraživanje, naše druge po značenju i veličini znanstvene ustanove, trebala bi prema najavama biti završena sredinom slijedeće godine. Ubrzanoj gradnji svjedoče svi oni koji  prolaze Ksaverskom cestom prema Mihaljevcu i dalje Mlinovima i Gračanima, a potvrđuje nam to i ravnateljica Instituta dr.sc. Ana Lucić Vrdoljak.

„Projekt obnove infrastrukture i gradnje zgrade Instituta prijavili smo još 2015. godine. Javili smo se na natječaj ministarstva obrazovanja, a cilj nam je bio podignuti infrastrukturu Instituta na višu razinu. Projekt nam je odobren dvije godine kasnije i što se tiče ulaganja možemo reći da je to najmoćniji projekt, odnosno najizudašnije ulaganje u infrastrukturu neke ustanove. Ukupno je vrijedan 232 milijuna kuna a pedeset posto tog novca uložit će se u opremu znanstveno istraživačkih laboratorija.“ – priča nam ravnateljica Instituta Ana Lucić Vrdoljak. Dodaje da će pored mini tehnološkog parka koji im je jako važan i bitan za edukaciju učenika, novim projektom dobiti i kongresnu dovranu s tristo sjedećih mjesta i kabinetom za prevođenje što će im omogućiti održavanje različitih edukacija, seminara i kongresa.

Lucić Vrdoljak naglašava da im je posebno važna suradnja s određenim strukovnim školama iz STEM područja čiji učenici dolaze na edukaciju kod njih, a dvorana će osim potrebama Instituta dobro doći i ostalim dijelovima akademske i znanstvene zajednice kojima će također biti na raspolaganju.

Nova zgrada s podzemnom garažom, prizemljem i pet katova trebala bi biti završena sredinom 2021. godine. To će označiti kraj tek prve faze gradnje jer se u drugoj planira rekonstrukcija sadašnje glavne zgrade Instituta koja bi trebala biti gotova do kraja 2021. godine.

Svrha čitavog projekta je povećati i unaprijediti sadašnju infrastrukturu IMI-ja i njegovu istraživačku opremu te uz prateću organizacijsku reformu uspostaviti Istraživačko-edukacijski centar za zdravstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja. Izgradnja prikladne prostorne infrastrukture i ulaganje u suvremenu znanstvenu opremu značajno će, naglašava ravnateljica Instituta Ana Lucić Vrdoljak, utjecati na povećanje znanstvene izvrsnosti i prepoznatljivosti IMI-ja u domeni postojećih istraživanja.

„I do sada smo imali jaku znanstvenu produkciju, imamo međunarodne znanstveno istraživačke projekte, a naših 55 znanstvenika  u zadnje tri-četiri godine ima po znanstveniku dvije objavljene i indeksirane znanstvene produkcije, ili godišnje kao ustanova imamo 110 publikacija. Po produktivnosti smo u samom vrhu hrvatske znanstvene zajednice.“ – ponosno kaže Lucić Vrdoljak.

Osim odgradnje i rekonstrukcije zgrade Instituta uspostavit će se i  Centar Rec-IMI koji će biti značajan kako za Republiku Hrvatsku tako i za širu regiju.
Centar je konceptualiziran kao administrativno-organizacijski entitet u sastavu Instituta, čiju će okosnicu činiti približno 160 djelatnika zaposlenih na znanstvenim, suradničkim i stručnim radnim mjestima Instituta. Rad Centra prvenstveno će biti orijentiran prema temeljnim i primijenjenim istraživanjima u području medicine rada, zdravstvene ekologije, znanosti o zračenju i vezanim disciplinama, dok će novi prostorni kapaciteti omogućiti kvalitetniju provedbu nastavnih i popularizacijskih aktivnosti Instituta. Na taj će se način osnažiti suradnja Instituta sa znanstvenim i obrazovnim institucijama u zemlji i inozemstvu te ujedno povećati mogućnost za prihvatom gostujućih znanstvenika i predavača na Institutu.

„U sklopu Centra predviđena je i uspostava “mini tehnološkog parka” s modularno posloženim laboratorijima u kojima bi istraživači Instituta u suradnji s gostujućim znanstvenicima mogli provoditi namjenska, u konačnici i tržišno orijentirana, znanstvena ili stručna istraživanja. Time bi se znanstvena istraživanja češće mogla usmjeriti na potrebe industrije i gospodarstva, a ujedno bi se omogućio i razvoj inovativnih tvrtki s bazom u primijenjenim istraživanjima.“ – zaključuje ravnateljica Ana Lucić Vrdoljak.

Oznake: