Obrazovanje
USUSRET DRŽAVNOJ MATURI
Maturanti s Banovine maturu će polagati na tom području
objavljeno: 23. ožujka 2021.
Napisao:

Maturanti s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije, ukupno njih oko 400 državnu mature će polagati u sredini u kojoj su se školovali I imat će uvjete jednake kao i ostale im kolege maturanti iz drugih dijelova Hrvatske.

To je definirano na današnjem sastanku predstravnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te Sisačko-moslavačke županije. Prema riječima ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić uz primjenu novog modela državna matura provest će se uz jak nadzor i kontrolu. 

“Nama, ministarstvu i sindikatu važno je da učenik piše maturu u onom području u kojem se školovao i po mogućnosti u školi u kojoj je završio svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ovakvom se organizacijom postiže vrlo visoka razina racionalizacije i u zahtjevnim okolnostima u kojima se nalazimo”, istaknula je Katavić.

Katavić vjeruje da će se učenici pojedinih srednjih škola s potresom pogođenog područja moći vratiti u svoje zgrade, a za ostale koji to neće moći organizirat će se školski centri koji će obuhvatiti dvije ili tri škole, ovisno o broju učenika i potrebama. _ Planirali smo da dva ispitna školska centra budu u Sisku, u Tehničkoj i Strukovnoj školi, u Petrinji će biti u osnovnoj školi, a za Glinu i Topusko još pregovaramo. Za sada, budući su su prijave i odjave još u tijeku, računamo na više od 400 maturanata”, kazala je Katavić.

Objasnila je da će novim modelom broj zaduženih djelatnika za provedbu testova državne mature smanjiti, a učenici koji će pisati maturu, posebno kad je riječ o izbornim predmetima s malom izlaznosti, neće ispit pisati odvojeno, nego na jednom, za to određenom mjestu. Zaključila je kako će za sada nastavni sadržaji, kriteriji i ostali uvjeti ostati isti bez obzira na pandemiju i druge probleme, te da na osnovu prošlogodišnjeg iskustva očekuje jednak uspjeh maturanata.

Pomoć u organiziranju ispitnih centara na području Sisačko-moslavačke županije pružio je i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a njegov predsjednik Branimir Mihalinec naglasio je važnost stvaranja  uvjeta za polaganju državne mature  maturantima s potresom pogođenih područja kakva imaju njihovi vršnjaci iz ostalih dijelova Hrvatske. Ravnatelj sisačke Gimnazije, Božidar Dujmić smatra da ispitni centri predstavljaju racionalizaciju kadrova i logistike te podržava takav model provedbe državne mature.

Oznake: