Obrazovanje
ISTRAŽIVANJE PORTALA GRADONAČELNIK.HR
Zagreb, Zadar i Velika Gorica najviše pomažu svojim učenicima
objavljeno: 26. rujna 2021.
Napisao:

Zagreb, Zadar i Velika Gorica – gradovi su koji najviše financijski pomažu svojim učenicima. To je pokazalo istraživanje koje  je proveo portal gradonačelnik.hr  a koje je pokazalo da Zagreb za svoje osnovnoškolce izdvaja  35 milijuna kuna, Zadar 2,45 milijuna kuna te Velika Gorica 2,2 milijuna.

Upit koliko pomažu svoje školarce portal je poslao svim gradovima, a odgovore je dobio od njih pedeseta. Za ostale, sudeći po ranijim iskustvima, portal ističe da se vjerojatno nisu ni imali čime pohvaliti.

U Velikoj Gorici svi su učenici dobili besplatne radne bilježnice, a pomažu i roditeljima srednjoškolaca kojima su s 800 kuna pomogli u  kupnji udžbenika.

Nakon što je država prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički te ostalih sredstava za rad, piše portal gradonačelink.hr.

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima pomogao s 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

I manji gradovi svjesni važnosti obrazovanja

Slijedi Dubrovnik s 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Grad Varaždin koji godinama već ulaže u standard svojih uečnika i gradnju škola, ove je godine za svoje školarce osigurao 1,26 milijun kuna pa je u prosjeku svaki učenik  dobio po 370 kuna.

Vukovar je za svoje učenike ove godine izdvojio  1,21 milijun kuna, a uz školski pribor – radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zemljopisne atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara i besplatnu preobuku (‘startasice’).

Sa značajnim iznosom svoje školarce pomaže i Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milijun kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milijun kuna, Čakovec s 900 tisuća te Zaprešić sa 700 tisuća. Ako se gleda  prosječni iznos osiguran po učeniku osnovne škole najbolje su prošla djeca u Grubišnom Polju u prosjeku s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna.

Novi Marof srednjoškolcima osigurava laptope

Osim osnovcima kojima je obrazovanje obvezno i besplatno samo 11 gradova izdvaja i za pomoć srednjoškolcima.  

Uz Zagreb, koji za srednjoškolce izdvaja čak 40 milijuna kuna, najviše izdvajaju Dubrovnik 500 tisuća kuna, Vinkovci 350 tisuća kuna, i Novi Marof  250 tisuća kuna. Novi Marof je ujedno i rekorder po vrijednosti koju dobiva svaki srednjoškolac – svi dobivaju laptope u prosjeku vrijedne oko pet tisuća kuna što jasno pokazuje da su i pojedine manje sredine i te kako svijesne važnosti obrazovanja i trude se pomoći roditeljima i djeci da zbog nedostatka novca ne odustaju od školovanja… Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Oznake: