Obrazovanje
IDUĆEG TJEDNA POČINJE JESENSKI ROK POLAGANJA DRŽAVNE MATURE
Za više od pet tisuća maturanata odmor završava
objavljeno: 14. kolovoza 2021.
Napisao:

Za više od pet tisuća maturanata, koji su pali državnu maturu u ljetnom ispitnom roku, idući tjedan počinju ispiti, odnosno pruža im se još jedna šansa da svoje srednjoškolskio obrazovanje završe s uspjehom.

U prvom tjednu jesenskog roka, odnosno od 18. kolovoza do 20. kolovoza na redu su testovi iz francuskog jezika na A i B razini, vjeronauka te materinskih jezika nacionalnih manjina, te latinskog, grčkog i španjolskog jezika. U drugom tjednu jesenskog roka državne mature maturanti će polagati strane jezike, uključujući i engleski, geografiju, etiku, biologiju, psihologiju fiziku, politiku i gospodarstvo te mnogima posebno problematičnju – matematiku. Test iz matematike na rasporedu je 25. kolovoza na A i B razini.

U trećem tjednu prva dva dana planiran je test odnosno esej iz hrvatskog jezika. U ponedjeljak 30. kolovoza svi maturanti kojima to nije uspjelo u ljetnom ispitnom roku polagat će test iz hrvatskog jezika na A i B razini, a utorak 31. kolovoza pisat će esej na obje razine.

Ponedjeljak je osim hrvatskog na rasporedu i test iz glazbene umjetnosti, a utorak iz logike. Od 1. do 3. rujna maturanti će polagati njemački jezik na obje razine, kemiju, sociologiju, likovnu umjetnost, informatiku i filozofiju.

Inače u ljetnom roku državnu maturu, odnosno obvezne predmete na državnoj maturi – strani jezik, hrvatski jezik i matematiku palo je ukupno 5064 učenika, od čega je 360 gimnazijalaca.

Ukupno je državnoj maturi pristupilo 29.532 učenika od kojih 11.222 ili 43 posto gimnazijalaca, te 14.639 ili 57 posto iz strukovnih škola. Među njima je 3671 ili 12 posto pristupnika iz ranijih generacija ili drugih zemalja.

Najveća prosječna ocjena postignuta na ispitima je iz hrvatskog jezika  i iznosi 3,0, a najmanja iz povijesti, 2,5.  Najviše učenika u ljetnom roku polaganja ispita državne mature negativnu je ocjenu dobilo iz matematike.

Oznake: