Obrazovanje
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA ■ PROMOCIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA
Upoznavanje osnovnoškolaca sa svijetom strukovnih programa
objavljeno: 23. studenoga 2022.
Napisao:

Kroz suradnju učenika srednjih strukovnih i osnovnih škola ostvarit će se niz ciljeva ovog projekta od kojih je primarni motiviranje učenika osnovnih škola za strukovna zanimanja, ali i  razvoj kreativnosti, stjecanje manualnih i prodajnih vještina, stjecanje financijske i digitalne pismenosti, razvoj empatije kroz humanitarno davanje te prepoznavanje važnosti očuvanja okoliša.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, autor je još jednog eTwinningovog projekta pod nazivom Promocija obrtničkih zanimanja. Suautor projekta je Mješovita srednja škola Busovača iz Bosne i Hercegovine. U projektu im se pridružila i gravitirajuća Osnovna škola Eugena Kumičića iz Slatine, Osnovna škola Đuro Ester iz Koprivnice te Srednja tehnička škola Mileva Marić iz Titela u Srbiji.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina i Osnovna škola Eugena Kumičića već su uspostavile konkretnu suradnju kako bi motivirali učenike osnovnih škola za upis obrtničkih zanimanja.

Projekt je otvoren na novoj europskoj platformi za obrazovanje – European School Education Platform. Za one manje informirane, navodimo da je eTwinning zajednica odgojno-obrazovnih djelatnika  predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koja postoji u 44 zemlje i djeluje putem sigurne platforme kojoj mogu pristupiti djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova čiju registraciju odobri Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu odnosno eTwinning je jedan od programa koji je u nadležnosti Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Riječ je o iznimno korisnoj platformi umrežavanja, suradnje, razmjene znanja i iskustava te mogućnosti stručnog usavršavanja kroz razmjenu stručnih sadržaja, seminare, konferencije.

Nije naodmet spomenuti da Industrijsko-obrtnička škola Slatina od svojeg osnutka promovira svoja strukovna zanimanja te da se u mjesecu svibnju predstavlja učenicima osmih razreda lokalnih osnovnih škola  kroz Dan otvorenih vrata.

No, ove školske godine, koordinatorica eTwinniga u Industrijsko-obrtničkoj školi  u Slatini, nastavnica matematike  Melita Crnković, koja ujedno radi i u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, predložila je da se promocija proširi na cijelu nastavnu godinu kroz eTwinningov projekt u kojem će naglasak biti na suradnji osnovne i srednje škole te na razvijanju svijesti osnovnoškolaca o značaju i vrijednosti obrtničkih zanimanja. Tako su aktivnosti promocije obrtničkih zanimanja podignute na jednu višu razinu.

Projekt „Promocija obrtničkih zanimanja“ započeo je u listopadu ove godine i trajat će do lipnja 2023. godine. Prvi radni sastanak održan je početkom studenog, a  na njemu su sudjelovali ravnatelji, nastavnici i učitelji – sudionici projekta iz Slatine.

Tematske radionice

Kako ističe autorica ovog eTwinningovog projekta, nastavnica mentor Ksenija Som, prvi koraci su već napravljeni.

– Ono što ovaj projekt čini posebno zanimljivim jest činjenica da u njemu sudjeluju učenici širokog dobnog raspona, od 11 do 18 godina. Realizacijom suradnje naše Industrijsko-obrtničke škole i gravitirajućih osnovnih škola željeli bismo ostvariti suradnju učenika svih navedenih dobnih skupina na konkretnim aktivnostima, približiti osnovnoškolcima svijet strukovnih zanimanja za koje obrazujemo mlade ljude i zainteresirati ih za konkretna zvanja odnosno struke – navodi autorica.

Autorica eTwinningovog projekta, nastavnica mentor Ksenija SOM

Na koji će način ta suradnja osnovnoškolaca i srednjoškolaca biti realizirana?

■  Tijekom trajanja projekta učenici osnovnih i srednjih škola će na tematskim radionicama izrađivati proizvode koje će zajedno prodavati na štandovima, postavljati izložbe proizvoda, izrađivati prezentacije, plakate, digitalne uratke – objašnjava nastavnica Som i nastavlja: – Još uvijek smo u fazi definiranja sudionika budući da je projekt započeo prošlog mjeseca, u listopadu. Za sada smo uspjeli uspostaviti suradnju s Osnovnom školom Eugena Kumičića iz Slatine, no namjeravamo surađivati sa svim lokalnim školama. Aktivnosti projekta će se implementirati u rad stručnih predmeta, volonterskih klubova i učeničkih zadruga obje škole te u izvannastavne aktivnosti.

 Jesu li zajedničke aktivnosti već započele?

■  Da. Započeli smo zajedničkom radionicom učenika likovne sekcije Osnovne škole Eugena Kumičića i naših “prodavača” na kojoj su se učenici upoznali i počeli s izradom loga projekta. U suradnji s Učeničkom zadrugom osnovne škole Zalathnuk, naši su “stolari” i “krojači” započeli aktivnosti izrade božićnih ukrasa.  Angažirat će se i učenici koji se obrazuju za konobare, kuhare,  frizere te sekcije u našoj Učeničkoj zadruzi “Obrtnik” – navodi autorica.

Koliko je učenika za sada uključeno u te aktivnosti? Kako procjenjujete zainteresiranost osnovnoškolaca, koje struke ih najviše zanimaju?

■  Projekt je tek započeo pa ne možemo zasad govoriti o konkretnim brojkama. Naš cilj je uključiti što više učenika u radionice. Najveći interes učenici pokazuju za upis zanimanja automehaničar, cnc operater i frizer. U tim zanimanjima nikada nismo imali poteškoća s upisom.

Koliko i kojih tematskih radionica je planirano?

■  Kako imamo partnere iz drugih zemalja koji u svojim školama obrazuju učenike za različita zanimanja, odlučili smo se na tematske radionice u koje se mogu uključiti sve struke. Teme su definirane prema mjesecima pa je tako  prosinac – mjesec dobrote i darivanja, veljača – mjesec ljubavi, travanj – mjesec ekologije. Tijekom svake teme ćemo provesti najmanje tri radionice i to zasad u zanimanjima prodavač, stolar i krojač.

Prema riječima nastavnice Ksenije Som, postoji čitav niz dobrobiti kojima će rezultirati ovaj projekt:

– Uz motiviranje osnovnoškolaca za strukovna zanimanja, što je glavni cilj, kroz realizaciju ovog projekta ostvarit će se suradnja učenika osnovnih i naše srednje škole kroz radionice izrade proizvoda, razvoj kreativnosti, stjecanje manualnih vještina, razvoj prodajnih vještina, stjecanje financijske pismenosti, unapređenje digitalne pismenosti, razvoj empatije kroz humanitarno davanje te prepoznavanje važnosti očuvanja okoliša.

Važan izbor srednje škole

Jedna od najznačajnijih odluka koje u životu donosimo jest izbor srednje škole. Teško je u tako mladom dobu, nakon završetka osnovne škole jasno iskristalizirati svoje želje i dugoročne perspektive, ono čime se želimo baviti, što će nam donijeti najviše zadovoljstva i potencijala za dobar život. Stoga je ovakav način približavanja realne slike školovanja u strukovnoj školi i bavljenje aktivnostima pojedinih struka pun pogodak. Stvarna slika određenih zanimanja neprocjenjivo je iskustvo i velika pomoć pri odluci u odabiru nastavka školovanja, odnosno srednje škole. Dodatni bonus ovog projekta jest u stjecanju konkretnih znanja, od kreacije proizvoda ili usluge do predstavljanja napravljenoga krajnjim korisnicima.

Naime, osim prodaje proizvoda u prosincu ove godine, planirano je i da u veljači 2023., mjesecu zaljubljenih, učenici izrađuju prigodne proizvode koje će poklanjati, prodavati ili izložiti. Također, i u travnju 2023., mjesecu ekologije, učenici će izrađivati proizvode od  recikliranih materijala.

Kako nas  informira naša sugovornica, planiraju se prodajne izložbe proizvoda svakog tima te zajednička izložba proizvoda svih partnerskih  škola.

■  Zajednička izložba bit će vrhunac projekta jer će se kroz nju konkretno vidjeti čime je rezultirala suradnja učenika tako širokog dobnog raspona. Uz to, razmjena iskustava s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Srbije te partnera projekta iz Hrvatske, na eTwinningovoj platformi,  posebno  je vrijedna i to ne samo radi stjecanja novih spoznaja i vještina već i zbog sklapanja novih poznanstava i širenja prijateljstava, što je vrijednost koja nam je izuzetno potrebna u svim aspektima života, a posebno tijekom životnog razdoblja obrazovanja – naglašava autorica projekta.

Nema sumnje da će ovakav timski i partnerski odnos suradnje rezultirati željenim učincima. Preostaje nam jedino pratiti mrežni portal Industrijsko-obrtničke škole Slatina i nadati se da će biti prigode posjetiti njihove izložbe.

…………………………………………………………….

Napisala: Anita Perković Škalic

…………………………………………………………….

Tekst je objavljen uz sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Oznake: