Obrazovanje
U ENGLESKIM ŠKOLAMA RASTE BROJ ZARAŽENIH DELTA SOJEM COVIDA
Učitelji zabrinuti i traže mjere za sprečavanje širenja bolesti
objavljeno: 14. lipnja 2021.

Novi podaci koje je objavilo Javno zdravstvo Engleske (Public Health England) otkrivaju da je najviše zaraza među populacijom od 10 do 19 godina.

Škole su u “nesigurnoj” sitauciji kada je riječ o izbijanju covida i podaci o tome trebaju biti lako dostupni kako bi slučajevi zaraze mogli biti pozorno promatarni nakon “prvog poluvremena”, upozorio je voditelj ravnatelja škola Engleske.

Geoff Barton, generalni tajnik Udruge čelnika škola i fakulteta (Association of School and Colleges), dao je svoj komentar nakon što su novi podaci Javnog zdravstva Engleske pokazali rast u izbijanju epidemije povezane s Delta sojem Covida (prethodno poznatim kao Indijska varijanta).

Podaci su pokazali da je bilo 97 potvrđenih slučajeva izbijanja epidemije u osnovnim i srednjim  školama, a koje su imale barem jedan slučaj povezan s Delta sojem u posljednjem četverotjednom razdoblju što predstavlja otprilike jednu od 250 škola.

“Situacija očigledno nastavlja biti nesigurna i trebat će ju pozorno pratiti nakon praznika”, rekao je Mr Barton. “Bitno je da podaci budu lakše dostupni u budućnosti”.

“Posebna zabrinutost” zbog novog Covid soja u školama

PHE (nap. prev. Public Health England – GOV.UK)  iz tjednog nadzornog izvješća pokazuje da su stope Covida najviše kod učenika od 10 do 19 godina.

U tom istom izvješću, podaci iz Test and Trace(testiraj i prati) pokazuju da su  ljudi o kojima se izvješćivalo,  a koji su bili pozitivni na testiranju – daleko najčešće bili iz obrazovanja.

Mr Barton je dodao: “Bilo kakvo povećanje slučajeva Covida je zabrinjavajuće i postoji posebna opasnost zbog infektivnosti Delta soja.

Razumijemo ponovno potvrđivanje Javnog zdravstva Engleske (Public Health England) da su slučajevi Covida ostali niski u školama među djecom nakon potpunog otvaranja u ožujku, a potpuna zasluga za to pripada školama i fakultetima unjihovim neumornim naporima u upravljanju sigurnosnim mjerama.

“Međutim, i dalje smo zabrinuti zbog duljine vremena potrebnog da se prikupe podaci o utjecaju različitih sojeva u školama te o ranim dokazima koji sugeriraju da postoji mogućnost povećanog rizika od hospitalizacije zaraženih  Delta sojem.”

No, PHE-ova  ( nap. prev. – Public Health England – GOV.UK ) uvjeravanja kako su epidemije u školama ostale niske, bila su kritizirana na Twitteru.

Profesorica Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA) Christina Pagel je tvitala: “Možemo primjetiti brzi rast – da, brzo širenje Delta soja u školama.”

Deept Gurdasani, predavač epidemiologije na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, tvitao je: “Žao mi je, ali ovo moram reći: žive li naša javna zdravstena tijela u paralelnom svemiru? Ovo je doslovno iz njihovih vlastitih izvješća: djeca u srednjim školama imaju najviše stope zaraze među svim dobnim skupinama – i još su u porastu!”

Ona je također primjetila da dok PHE poziva na oprez glede zaraza u školama, također i tvita da njegova izvješća otkrivaju da je najviše slučajeva među onima u dobi od 10 do 19 godina.

Komentirajući podatke PHE-a, Paul Whitemann, generalni tajnik NAHT-a,  sindikata školskih ravnatelja, rekao je da ti podaci pokazuju ono što su članovi sindikata izvješćivali.

“Od naših smo članova slušali da sve više škola mora zatvoriti više odjeljenja ili “mjehurića” (nap. prev.- brojno ograničenih grupa), posebno u područjima s više slučajeva. Posljednji objavljeni službeni podaci, kako se čini, podupiru zabrinutost,” rekao je.

Gospodin Whiteman je dodao:” Vlada mora biti proaktivna i upotrijebiti sve mogućnosti postojećeg okvira za nepredviđene slučajeve kako bi osigurala da se ne dopusti pojačana zaraza u školama. Ne smijemo  kao mjesečari ući u daljnje narušavanje obrazovanja.”

Dr Patric Roach, generalni tajnik sindikata nastavnika, NASUWT, upozorio je: “Podaci pokazuju da su slučajevi Covida u školama na svojoj najvišoj razini u šest mjeseci. Svaki slučaj u školama rezultira daljnjim štetnim poremećajima za djecu i obrazovanje mladih ljudi.”

“Sve odluke o osnovnim kontrolnim mjerama za prevenciju prijenosa Covida -19 u školama i fakultetima moraju, kao i do sada, biti vođeni temeljem znanstvenih podataka i savjeta kako bi se osiguralo da osoblje, učenici i javnost ostanu sigurni.”

Glasnogovornica vlade je rekla: “Pohađanje nastave u školama i dalje je visoko, a podaci pokazuju da su koraci koje poduzimamo da zadržimo Delta soj pod kontrolom učinkoviti.

Uz snažne mjere u cijeloj zemlji, kao što je povećana ventilacija u razredima i držanje malih grupnih “mjehurića”, povećali smo dostupnost testiranja za osoblje, učenike i obitelji u područjima većih stopa zaraze.

Ohrabrili bismo svakog da se nastavi testirati dvaput tjedno čak i ako nema simptome. Redovito testiranje je još važnije jer se učenici vraćaju u škole nakon polugodišta u svibnju kako bi se smanjio prijenos zaraze.”

………………………………………..

 ♦♦ Prevela i pripremila: Anita Perković Škalic ♦ Napisala: Claudia Civinini  ♦ tes.com ♦♦  

………………………………………..

Oznake: