Obrazovanje
UČENICI INDUSTRIJSKE STROJARSKE ŠKOLE NA PRAKSI U LITVI, FRANCUSKOJI I ŠPANJOLSKOJ
Učenici složni – praksa u inozemstvu obogatila im je znanje i život
objavljeno: 18. svibnja 2022.
Napisao:

Koliko je praktična nastava značajna u obrazovanju učenika strukovnih škola svjesni su u zagrebačkoj Industrijsko strojarskoj školi, a mentorica i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić posebno naglašava važnost razmjene u  okviru programa Erasmus+ mobilnost. Tako je desetorica učenika koji se obrazuju za  CNC operatera i njihova nastavnica Meri Ružević boravila u ovom polugodištu u Vilniusu u Litvi.

Učenici su tijekom 10 dana obavljanja stručne prakse u Vilnius vocational training centre of technologies značajno doprinijeli razvoju svojih osobnih i profesionalnih kompetencija, kaže nam mentorica Kristinka Lemaić. Osim što su se usavršavali u praktičnom dijelu svog obrazovanja, družili su se s litvanskim vršnjacima i upoznali Vilnius.

Skupina učenika koje se obrazuje za automehaničara praktičnu nastavu 14 dana obavljala je u Toulouseu u Francuskoj u okviru projekta COVET II. S učenicima je u Toulouseu svo vrijeme boravila i nastavnica, Karmen Mott Bingula, a drugog tjedna su im se pridružili ravnatelj škole, Nenad Pavilinić i voditeljica praktične nastave mentorica, Kristinka Lemaić. 

– Učenicima, nastavnicama i ravnatelju pružena je prilika za susrete na europskoj razini i međusobnu usporedbu vještina: različite metode rada, radno okruženje te usporedba ishoda učenja za učenike koji se obrazuju po redovnom programu, no i za učenike koji imaju teškoće u učenju te se obrazuju po redovnom programu s individualizacijom postupaka ili po redovnom programu s  prilagodbom sadržaja i postupaka – priča nam mentorica Lemaić. Koliko je važno međunarodno iskustvo svjedoče mnogi učenici, a mentorica Lemaić naglašava:  

– Deset radnih dana usavršavali su svoje profesionalne vještine. Automehaničari su to činili u sedam servisnih radionica; Volvo Trucks Center, Vecteur Auto, PSA Retail, DAF – GSVI, MIDI Diesel, Norauto Gramont i BMW Pelras. Učenici su bili srdačno dočekani u svojim auto-servisima te su mogli pokazati svoja znanja i vještine i naučiti nešto novo. CNC operateri naukovanje su imali u Vilnius vocational training centre of technologies. Učenici u zanimanju CNC operater mjerili su i crtali u AutoCAD-u, primjenjivali CAD/CAM software za izradu jednostavnih uradaka i izrađivali strojne dijelove na CNC strojevima. Zavidan nivo znanja koji su učenici stekli u našoj školi primijećen je od strane zaposlenika u Vilnius vocational training centre of technologies jer su učenici u Litvi stigli osposobljeni za ispravno čitanje i tumačenje radioničkih crteža, izradu CNC programa, primjenu najčešćih funkcija u G-kodu, ispravno pozicioniranje obradaka, a čak su i pokazivali inicijativu i predlagali promjene u CNC programu – nabraja Lemaić.

Treća skupina od 16 učenika, koji se obrazuju za  instalatere grijanja i klimatizacije,  bravare i tokare,  boravila je tri tjedna na stručnoj praksi u Zaragozi u Španjolskoj. – Evidentno je da program Erasmus+ omogućuje mladima da uvide različitost i bogatstvo kulture Europe, a učenjem na radnom mjestu učenici razvijaju samopouzdanje i motivaciju, aktivno sudjeluju u procesu vrednovanja i samovrednovanja ostvarenih ishoda učenja, preuzimaju odgovornost za vlastito učenje kao i za razvijanje kompetencija upravljanja karijerom, stječu novo radno iskustvo kako bi se što jednostavnije uključili u svijet rada ili donijeli odluku o nastavku obrazovanja – objašnjava važnost razmjene učenika mentorica i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić.

Praktična nastava u inozemstvu svidjela se i učenicima, a evo kakva su im  iskustva s prakse u Litvi i Španjolskoj.

♦♦ Nikola UGARKOVIĆ, instalater grijanja i klimatizacije, Španjolska

Erasmus mobilnost obogatila me jer sam upoznao novu kulturu i način življenja. Erasmus nije samo stručna praksa i drugačiji način pristupa radu, Erasmus je i uvid u način obrazovanja u Španjolskoj, ali i otkrivanje novih okusa hrane, šetnje Zaragozom i obilazak znamenitosti. Erasmus me potaknuo da shvatim kako učiti moram cijeli život jer tehnologija neprestano napreduje.

♦♦ Stjepan VUJEVA, instalater grijanja i klimatizacije, Španjolska

Moje Erasmus iskustvo bilo je predivno. Doživio sam novi grad u društvu kolega i prijatelja. Svidjelo mi se boraviti u inozemstvu, ali sad još više cijenim način života i rada u svojoj domovini. Erasmus mi je omogućio da mi Europa djeluje bliže i potaknuo me da istražujem druge kulture. Nadam se da ću imati još prilika za stručno usavršavanje u inozemstvu, ali vjerujem da ću se uvijek vratiti doma. 

♦♦ Noa BRTAN, instalater grijanja i klimatizacije, Španjolska

Svidjelo mi se upoznati novu zemlju i u tri tjedna boravka stekao sam novo i drugačije radno iskustvo i zbližio sam se s kolegama iz škole. Erasmus me naučio strpljivosti i toleranciji u dijeljenju životnog i radnog prostora. Rado bih ponovio to iskustvo i sad sam siguran da ću barem neko vrijeme živjeti i raditi u inozemstvu.

♦♦ Robeto CIGLENEČKI, CNC operater, Litva

Najbolja stvar na Erasmus mobilnosti mi je odličan omjer učenja na radnom mjestu i slobodnog vremena za istraživanje grada. U Litvu sam stigao dobro pripremljen svojim znanjem, ali sam stekao nove vještine rada na CNC strojevima. Zahvalan sam svim nastavnicima koji su mi omogućili ovo super iskustvo, a posebno koordinatorici Erasmus mobilnosti prof. Meri Ružević.

♦♦ Ivan ŠIMUNEC, CNC operater, Litva

Erasmus mi je pomogao da imam širi pogled na život i na rad u struci. Naučio sam mnogo o novim tehnologijama i poraslo mi je samopouzdanje. Osjećam se spremniji za nastavak obrazovanja i sad u potpunosti razumijem koliko je cjeloživotno učenje važno. Erasmus me promijenio i to na bolje. Putovanja su super, jedva čekam neko novo.

♦♦ Borna PAPIĆ, CNC operater, Litva

Imao sam priliku isprobati najnovije verzije AutoCad programa, a sad sam još vještiji u rukovanju mjernim alatima što je jako važno za rad na CNC stroju. Erasmus me potaknuo da se više posvetim učenju i da budem još bolji na praktičnoj nastavi.

Tekst je objavljen uz sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

.………………….

Napisala: Irena KUSTURA

…………………….

Oznake: