Obrazovanje
USPJEŠNI EDUKATORI RADE DRUGAČIJE
Učenici ne pamte knjige i predavanja nego trud i empatiju svog učitelja
objavljeno: 27. veljače 2022.
Napisao:

Ako pitate učenika što ga čini uspješnim u školi, vjerojatno nećete čuti o nekoj fantastičnoj novoj knjizi ili seriji video predavanja. Najvjerojatnije je da ćete čuti nešto poput “To je bio gdin. Jones. On jednostavno nikada nije odustao od mene.”

Ono što učenici ponesu iz uspješnog obrazovanja obično se usredotočuje na osobnu povezanost s učiteljem koji je unio strast i inspiraciju za svoj predmet.

Teško je mjeriti uspjeh, a u akademskom svijetu, edukatori neprestano preispituju kako kvantificirati učenje – no njihovo prvo i najvažnije pitanje koje treba postaviti je: Dosežu li učitelji do svojih učenika?

EVO 25 STVARI KOJE USPJEŠNI EDUKATORI RADE DRUGAČIJE.

1. Uspješni učitelji imaju jasne ciljeve

Kako znate da vozite pravim putem ako putujete u neko novo mjesto?  Koristite prometne znakove i kartu (premda danas to može biti Siri ili GPS.) U svijetu obrazovanja, vaši ciljevi  za vaše učenike djeluju kao prometni putokazi prema vašem odredištu. Vaš plan je karta. Izrada plana ne ukazuje na nedostatak kreativnosti u vašem nastavnom planu i programu, nego štoviše, daje kreativni okvir za “cvjetanje”.

2. Uspješni učitelji imaju osjećaj za svrhu

Ne možemo biti blagoslovljeni “epskim” radnim danom cijelo vrijeme. Ponekad, život je dosadan i spor. Učitelji s osjećajem svrhe koji su sposobni vidjeti “veliku sliku” mogu “jahati” iznad teških i dosadnih dana jer su njihove oči uprte u nešto daleko niz cestu.

3. Uspješni učitelji su sposobni živjeti bez neposrednog feedback-a

Nema ničeg goreg od preznojavanja nad planom lekcije, a potom dobiti samo učenike koj izlaze iz razreda, čak i bez osmijeha ili jednog “Dobro predavanje!” Teško je dati 100 posto i odmah ne vidjeti rezultat. Učitelji koji se oslanjaju na trenutno zadovoljstvo sagorjet će i razočarat će se. Učenje, odnosi i obrazovanje su “miješani” pokušaj postignuća, poput njegovanja vrta. Traži vremena i nešto prljavštine da bi rastao.

4. Uspješni učitelji znaju kada slušati učenike a kada ih ignorirati

Odmah za petama prethodnog savjeta je koncept razlučivanja sa povratnim informacijama učenika. Učitelj koji nikada ne sluša svoje učenike u konačnici će podbaciti. Učitelj koji uvijek sluša svoje učenike u konačnici će također podbaciti. Nije jednostavno znati kada slušati i prilagoditi se, a kada reći “Ne, to ćemo napraviti na ovaj način jer ja sam učitelj i vidim dugoročnu sliku.”

5. Uspješni učitelji imaju pozitivan stav

Negativna energija uništava kreativnost i stvara prilično plodno tlo za strah od neuspjeha. Dobri učitelji imaju optimistično raspoloženje, osjećaj vitalnosti i energije i vide prošle momentalne zastoje do krajnjeg cilja. Pozitivnost stvara kreativnost.

6. Uspješni učitelji od svojih učenika očekuju da uspiju

Ovaj je koncept također sličan i za roditelje. Učenici trebaju nekoga tko će u njih vjerovati. Oni trebaju mudriju i stariju osobu koja će vjerovati u njihove sposobnosti. Postavite letvicu visoko a potom kreirajte okruženje u kojem je u redu omanuti. Ovo će motivirati vaše učenike da nastave pokušavati sve dok ne dosegnu očekivanja koja ste za njih postavili.

7. Uspješni učitelji imaju smisao za humor

Humor i duhovitost ostavljaju trajan dojam. Smanjuju stres i frustraciju i pružaju ljudima priliku da svoje okolnosti sagledaju s druge točke gledišta. Ako ste intervjuirali 1000 učenika o njihovom najdražem učitelju, kladim se da je 95 posto od njih bilo histerično.

8. Uspješni učitelji pohvale koriste na autentičan način

Učenici trebaju poticaj, ali istinski poticaj. Nema koristi od pohvale njihovom radu kada znate da je taj rad samo 50 posto od onoga za što su sposobni. Vi ne želite stvoriti okruženje u kojem nema pohvala ili priznanja; vi želite stvoriti okruženje u kojem pohvala koju nudite ima vrijednost jer ju koristite razborito.

9. Uspješni učitelji znaju kako riskirati

Postoji mudra izreka koja glasi: “Oni koji idu samo malo predaleko su oni koji znaju koliko daleko se može ići.” Preuzimanje rizika je dio formule uspjeha. Vaši učenici trebaju vidjeti kako vi isprobavate nove stvari u razredu i oni će pratiti kako se nosite s neuspjehom u preuzimanju rizika. Ovo je jednako važno kao i ono što predajete.

10. Uspješni učitelji su dosljedni

Dosljednost se ne treba miješati sa “zaglavljenošću”. Dosljednost znači da radite ono što ste rekli da ćete raditi, vi ne mijenjate svoja pravila na temelju svog raspoloženja, a vaši učenici se mogu osloniti na vas kada imaju tu potrebu. Učitelji koji su zapeli u svojim zastarjelim metodama mogu se hvalisati dosljednošću premda je to ustvari vješto zamaskirana tvrdoglavost.

11. Uspješni učitelji razmišljaju o svom podučavanju

Kako bi izbjegli postati zaglavljen i tvrdoglav učitelj, uspješni edukatori si uzimaju vremena da bi razmišljali o svojim metodama, njihovoj izvedbi i o načinu na koji se povezuju sa svojim učenicima. Promišljanje je neophodno kako bi otkrilo one slabosti koje mogu biti ojačane s malo odlučnosti i razumijevanja.

12.  Uspješni učitelji traže vlastite mentore

Učitelji koji kritički razmišljaju o svom podučavanju mogu lako postati obeshrabreni ako nemaju nekog malo starijeg i mudrijeg tko im pruža podršku. Nikada niste prestari ili mudri za imati mentora. Mentori mogu biti taj glas koji kaže “Da, vaša razmišljanja su korektna”, ili “Ne, griješite jer…” i pružiti vam različitu perspektivu.

13. Uspješni učitelji komuniciraju s roditeljima

Suradnja između roditelja i učitelja je apsolutno ključna za uspjeh učenika. Kreirajte otvoren kanal komunikacije tako da vam roditelji mogu doći sa svojim zabrinutostima, ali i da vi možete otići njima. Kada učitelj i roditelj predstavljaju jedinstven front, postoji manja šansa da će vaš učenik propasti.

14. Uspješni učitelji uživaju u svom poslu

Lako je uočiti učitelja koji voli svoj  posao. Čini se da emitiraju zaraznu energiju. Čak i ako se radi o predmetu kao što je napredna matematika, taj predmet oživljuje. Ako ne volite svoj rad ili svoj predmet, to će doći do izražaja u vašem podučavanju. Pokušajte shvatiti zašto se osjećate tako nemotivirano i neinspirirano. Možda to nema veze s predmetom već s vašim očekivanjima. Prilagodite ih malo i možda će vas ponovno preplaviti vaša ljubav prema podučavanju.

15. Uspješni učitelji se prilagođavaju potrebama učenika

Učionice su poput dinamičnog organizma koji se stalno razvija. Ovisno o danu, listi posjećenosti i mjesečevoj fazi, možda ćete trebati promijeniti svoje planove ili svoj raspored kako bi se prilagodili svojim učenicima. Kako oni rastu i mijenjaju se, možda će se također morati mijenjati i vaše metode. Ukoliko je vaš cilj promovirati kurikulum ili metodu, može izgledati kao osobna uvreda kada taj cilj morate modificirati. Stvorite vezu sa svojim učenicima i nećete imati problema mijenjati ga kako vrijeme prolazi.

16. Uspješni učitelji pozdravljaju promjene u učionici

Ovo se odnosi na gornju točku, ali na malo drugačiji način. Jeste li ikada bili zamoreni vašom kućom ili vašom spavaćom sobom, a uz samo malo rearanžiranja bi se dobio osjećaj nove sobe? Promjena “pali” mozak uzbuđenjem i avanturom. Promijenite svoju učionicu kako biste zadržali svoje učenike na nogama. Jednostavne promjene poput rearanžiranja stolova i rutina, mogu udahnuti nov život usred duge godine.

17. Uspješni učitelji uzimaju vremena kako bi istražili nove alate

Uz napredak tehnologije, postoje svježi i novi resursi i alati koji mogu dodati veliku funkcionalnost vašoj učionici i nastavnom planu i programu. Nema sumnje da učenici koje podučavate ( mnogo mlađi od vas) već vjerojatno koriste tehnologiju koju još niste koristili. Ne bojte se tražiti tehnologiju u učionici. Često je to područje koje je nedovoljno financirano, no u ovom trenutnom svijetu i klimi, vaši učenici će odrastati u svijetu u kojem je tehnologija posvuda. Dajte im tu početnu prednost i koristite tehnologiju u svom razredu.

18. Uspješni učitelji svojim učenicima pružaju emocionalnu podršku

Postoje dani u kojima će vaši učenici trebati vašu emocionalnu podršku više nego informacije. Povezivanje s vašim učenicima na emocionalnoj razini čini vjerojatnijim da će slušati vaše savjete i prihvatiti vaš savjet srcu. Učenici trebaju mentore koliko i učitelje.

19. Uspješni učitelji su zadovoljni nepoznatim

Teško je podučavati u okruženju u kojem ne znate budući budžet vaše učionice, uključenost roditelja vaših učenika, krajnji rezultat vašeg napornog rada. Na filozofskoj razini, edukatori koji podučavaju više razrede imaju zadatak podučavanja učenika principima koji imaju puno nepoznanica (npr. fizika). Koliko ste zadovoljni s obzirom da nemate sve odgovore? Dobri učitelji mogu funkcionirati bez da je sve uredno vezano u mašnu.

20. Uspješni učitelji nisu ugroženi aktivnostima koje poduzimaju roditelji učenika

Na žalost, roditelji i učitelji su ponekad ugroženi jedni od drugih. Učitelj koji je nesiguran, vidjet će zagovaranje roditelja kao prijetnju. Iako postoji mnogo prezaštitnički preuključenih roditelja koji čekaju da ukažu na pogreške učitelja, najveći broj učitelja samo želi ono što je najbolje za  dijete. Uspješni edukatori su sigurni u svoje sposobnosti i nisu ugroženi kada roditelji žele ući u učionicu i iznijeti svoje mišljenje. Dobri učitelji također znaju da oni ne moraju slijediti ono što roditelji preporučuju!

21. Uspješni učitelji unose zabavu u učionicu

Ne budite preozbiljni. Nekih dana, zabava bi trebala biti cilj. Kada učenici osjećaju i vide vašu ljudskost, to gradi temelj povjerenja i poštovanja. Zabava i edukacija se ne isključuju međusobno. Korištenje humora može učiniti i najobičniju temu zanimljivijom.

22. Uspješni učitelji podučavaju holistički

Učenje se ne događa u vakuumu. Depresija, tjeskoba i mentalni stres snažno utječu na proces obrazovanja. Ključno je da edukatori ( i edukacijski modeli) u obzir uzmu cijelu osobu. Možete imati najzabavniju i najinovativniju lekciju iz algebre, no ako je vašem učeniku upravo rečeno da mu se roditelji razvode, nećete ga doseći.

23. Uspješni učitelji nikada ne prestaju učiti

Dobri učitelji u svojim raporedima pronalaze vremena da bi i sami učili. Ne samo da to pomaže jačanju vašeg znanja u određenim predmetima, nego vas to također stavlja u poziciju učenika. To vam daje perspektivu o procesu učenja koji lako možete zaboraviti kada ste uvijek u “modu” podučavanja.

24. Uspješni učitelji izlaze iz okvira

Možda je to kutija koju ste sami napravili. “Oh, ja to nikada ne bih mogao napraviti”, kažete sami sebi. Možda ste obećali da nikada nećete postati učitelj koji će dopustiti učenicima da ocjenjuju jedni druge (možda ste imali loše iskustvo kao dijete). Ponekad je najveća prepreka rastu u nama. Jeste li izgradili okvir oko svojih metoda podučavanja? Dobri učitelji znaju kada je vrijeme to prekinuti.

25. Uspješni učitelji su majstori svog predmeta

Dobri učitelji moraju poznavati svoj zanat. Uz metodologiju podučavanja, morate savladati svoje predmetno područje. Učite, učite i nemojte nikada prestati učiti. Uspješni edukatori ostaju znatiželjni.

……………………………………..

♦♦ IZ STRANIH MEDIJA: teachthought.com  Doprinijeli: Julie DuNeen, Sketch Note Via Janet Hamilton   Pripremila i prilagodila Anita PERKOVIĆ ŠKALIC ♦♦

………………………………………..

Oznake: