Obrazovanje
TESTOVI ZA COVID U ŠKOLE STIŽU IDUĆEG TJEDNA
Učenici koji se ne testiraju, a budu u kontaktu sa zaraženima, idu u samoizolaciju
objavljeno: 4. veljače 2022.
Napisao:

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja idući tjedan, putem civilne zaštite, krenut će distribucija COVID testova školama, a škole će ih odmah podijeliti učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom na večer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna – s testiranjem treba početi dan nakon što testove dobije.

U prvoj isporuci škole će dobiti testove za provođenje testiranja za jedan tjedan, što znači da će ravnatelji za početak svakom učeniku dati po jedan test – stoji u priopćenju koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo medijima nakon sastanka ministra dr.sc. Radovana Fuchsa s ravnateljima škola. Nakon tog tjedna slijedi tjedan dana praznika. U tom tjednu kada su učenici na praznicima u škole će stići druga isporuka testova koje će učenici dobiti u ponedjeljak kad se s praznika vrate u školske klupe.

 Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola održao je online,  a tema je bila ukidanje  samoizolacija u osnovnim i srednjim školama provođenjem samotestiranja učenika. Ministar Fuchs je ponovio kako je primarni cilj ukidanje samoizolacije za zdravu djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženima covidom.

Ministar je naglasio kako provođenje testiranja i ukidanje samoizolacije za učenike neće utjecati na odvijanje obrazovnog procesa i da će svi oni nastavu pohađati uobičajeno. No, razlika je ukoliko  djeca koja se ne žele testirati budu u kontaktu s COVID pozitivnim osobama. U tom slučaju netestirani učenici će ići u samoizolaciju.

Ravnatelji će od Ministarstva dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju svi učenici zajedno s testovima nose kući, a potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje. Na tom obrascu stoji kako su roditelji svjesni da ako se njihova djeca ne testiraju, podliježu postupku samoizolacije.

Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Sastanku su uz ministra Fuchsa i predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočile dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, dr. sc. Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a te Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Virtualnom se sastanku odazvalo oko 800 ravnatelja osnovnih te oko 300 ravnatelja srednjih škola, kaže se u priopćenju ministarstva obrazovanja.. 

Oznake: