Obrazovanje
MZO UPUTILO PREDLOŽENE IZMJENE PRAVILNIKA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE NA JAVNO SAVJETOVANJE
Sve će srednje škole moći provoditi prijemne ispite
objavljeno: 14. veljače 2022.
Napisao:

Prema predloženim izmjenama Pravilnika o upisu u srednje škole sve škole koje to budu željele moći će provoditi prijemne ispite iz matematike, hrvatskog i stranog jezika, te predmeta važnih za nastavak obrazovanje i još jednog predmeta po vlastitom izboru. Broj bodova koji su učenici do sada mogli ostvariti na prijemnim ispitima za upis u srednje škole udvostručit će se i ubuduće će iznositi 10 bodova.

Školama bi se, također, trebalo olakšati uvođenje prijemnih ispita jer više neće trebati dokazivati da su u prethodnoj školskoj godini upisivali samo učenike koji su s ukupnim brojem bodova bili u rasponu od 4 posto maksimalnog broja mogućih bodova. Predlaže se i produžavanje roka za podnošenje zahtjeva za provođenje prijemnih ispita s kraja prvog polugodišta na 31. ožujka tekuće godine.

Ministarstvo predlaže izmjene pravila utvrđivanja minimalnog bodovnog praga koji određuju same srednje škole i on bi ubuduće trebao obuhvatiti samo ocjene iz osnovne škole i neće uključivati ostale elemente koji se boduju za upis.

Prema novopredloženim izmjenama učenici više neće dobijati dodatni bod zbog zdravstvenih teškoća i otežanih uvjeta obrazovanja nego će ostvarivati prednost pri upisu ukoliko budu na zadnjem mjestu ljestvice s jednakim brojem bodova s još jednim ili više kandidata. Po jedan bod dodatno dobit će djeca bez roditelja, a ako  više učenika na zadnjem mjestu ljestvice za upis ima jednak broj bodova i ostvaruju pravo na poseban element, upisat će se svi učenici.

Učenici s teškoćama u razvoju po novom bi morali imati stručno mišljenje za najmanje tri, a u pravilu šest programa i to primjerenih programu po kojem su se obrazovali u osnovnoj školi.

Olakšao bi se i nastavak obrazovanja učenicima iz međunarodnih programa koji će ga izravno upisivati ukoliko su prethodne tri godine svog školovanja proveli u međunarodnom programu.

Time se osigurava pravo učenicima, prvenstveno strancima i djeci diplomata, da zadrže kontinuitet u obrazovanju i da ne moraju upisivati hrvatske programe i svladavati velike razlike koje postoje između različitih obrazovnih sustava.

Prijedlog izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole Ministarstvo obrazovanja u javno savjetovanje uputilo je danas, a ostaje za vidjeti kakve će sve primjedbe doživjeti do 16. ožujka ove godine kad savjetovanje završava.

Za očekivati je da će biti mnogo komentara i prigovora na liberalizaciju uvođenja prijemnih ispita u srednje škole. Jer, već prve reakcije pojedinih roditelja i profesora su sažete u pitanje – zašto smo ukidali prijemne na fakultetima ako ih uvodimo za srednjoškolce.

Odgovor na to pitanje trebala bi dati prosvjetna vlast, ali na prvu stječe se dojam da su bili svjesni toga da se nešto mora mijenjati kada je riječ o upisima u srednje škole, posebno one najatraktivnije, ali ponuđena rješenja nisu najbolja i mnogima ostaje nada da su samo privremena.

Oznake: