Obrazovanje
UPISI U SREDNJE ŠKOLE U 2021./2022. ŠKOLSKU GODINU
Puno više mjesta nego učenika
objavljeno: 6. lipnja 2021.
Napisao:

Ove godine u srednjim školama u Hrvatskoj ima mjesta za 46914 učenika prvih razreda u 2 191 razrednom odjelu.  U srednje škole kojima je osnivač država te jedinice lokalne uprave ili samouprave  moći će se upisati 44 462 učenika u 2 067 razrednih odjela.

Najviše mjesta ima u četverogodišnjim strukovnim školama koje mogu upisati 18533 učenika u 820 razreda ili čak njih 41,68 posto.  U torgodišnjim strukovnim školama za završene osmaše planirano je 6 587 mjesta, a u trogodišnjim obrtničkim školama mjesta ima 5 234 učenika. U petogodišnje medicinske škole moći će se upisati 1 077 učenika u 44 razredna odjela.

Najtraženije srednje škole – gimnazije prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja upisati mogu 10 584 učenika u 456 razrednih odjela što čini 23,83 posto od ukupnog broja planiranih mjesta za učenike prvih razreda srednjih škola.

Iako se već godinama govori o povećanju broja mjesta u gimnazisjkim programima, na žalost do toga nije došlo ni ove godine pa ne čudi da je iz godine u godinu pritisak na najbolje gimnazije sve žešći, iako ima i onih koje i nakon jesenskog upisnog roka ne popune sva planirana mjesta, što, jasno ovisi o atraktivnosti i ugledu pojedine gimnazije. U gimnazijama tako ove godine ima manje mjesta  nego prošlih godina.

Ostatak mjesta predviđen je u glazbenim i plesnim školama te u školama čiji su osnivači privatne osobe ili vjerske zajednice. Kad se pogleda ukupan broj planiranih mjesta u prvim razredima srednjih škola i broj učenika koji će ove godine završiti osmi razred jasno je da će nekoliko tisuća mjesta ostati prazno.

Prijave redovitih učenika za upis u srednje škole elektroničkim putem počele su  24. svibnja ove godine, a prijava željenih programa počinje 25. lipnja i potrajat će do 7. srpnja. Objava konačnih ljestvica poretka bit će 10. srpnja. Svi oni koji se u školu ne uspiju upisati u ljetnom upisnom roku drugu šansu imat će u jesenskom roku, ali tada u pravilu slobodnih mjesta ima u školama koje učenicima nisu atraktivne i zanimljive.

Oznake: