Obrazovanje
POZNATI REZULTATI DRŽAVNE MATURE 2019./2020.
Prosječna ocjena je malo viša od trojke
objavljeno: 7. studenoga 2020.
Napisao:

Prosječna ocjena koju su maturanti postigli na A razini iz obveznih predmeta na državnoj maturi za školsku 2019./2020. godinu iznosi  3,33. Taj i niz drugih zanimljivih podataka o uspješnosti  maturanata objavilo je Ministarstvo obrazovanja iz aplikacije ŠeR – Školski e-Rudnik.

Riječ je o podatcima koji obuhvaćaju rezultate 26 509 učenika iz 154 različita srednjoškolska programa koje su pohađali u 393 škole diljem Hrvatske. Osim za učenike gimnazijskih programa dostupni su i podaci za maturante strukovnih i umjetničkih škola.

SAMO TREĆINA UČENIKA ODABRALA ‘A’ RAZINU MATEMATIKE

Zanimljivo je da su maturanti među obveznim predmetima na A razini nabolji rezultat postigli iz engleskog jezika s prosječnom ocjenom 3,94, a najlošiji iz matematike s prosječnom ocjenom 2,68.

Između se smjestio rezultat od 3,10 iz hrvatskog jezika iz kojeg već godinama maturanti u prosjeku postižu lošiji rezultat nego iz obveznog stranog jezika, odnosno engleskog.

Tako je A razinu iz hrvatskoga jezika polagalo 66,76 posto učenika, iz engleskoga jezika njih 62,15 posto, a iz matematike samo 31,98 posto učenika.

Iz toga je očito da je 33,24 posto učenika polagalo obvezni predmet Hrvatski jezik na B razini, obvezni Engleski jezik 37,05 posto, dok je čak 68,02 posto učenika odlučilo i matematiku polagati na B razini.

 NAJBOLJI UČENICI U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Znanje maturanata iz obveznih predmeta na A razini je u cijeloj Hrvatskoj približno, odnosno odstupa samo za 0,4  od najbolje prosječne ocjene 3,42  koju su ostvarili maturanti u Međimurskoj županiji i najniže ocjene od 3,02 koju su u prosjeku postigli učenici u Ličko-senjskoj županiji.

Drugo mjesto među najboljima pripalo je učenicima s područja Grada Zagreba koji su ostvarili prosječnu ocjenu od 3,41, dok su po podatcima pretposljednji po ostvarenim rezultatima učenici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s prosječno ostvarenom ocjenom od 3,11 u obveznim predmetima hrvatskom i engleskom jeziku te matematici na A razini.

PROSJEČNA OCJENA NA RAZINI B – SAMO ‘MRŠAVA’ TROJKA

Učenici koji su polagali  obvezne predmete na B razini, ostvarili su, sasvim očekivano, lošije rezultate, tek ‘mršavu’ trojku, ili preciznije rečeno  prosječnu ocjenu od 2,68. Prosječne ocjene po županijama ponovno se puno ne razlikuju i iznose 0,68 posto. Najbolju prosječnu ocjenu i na B razin ostvarili su učenici u Međimurskoj županiji – 2,89, a najnižu ocjenu – 2,21 ponovno učenici u Ličko-senjskoj županiji.

Razlika po županijama u rezultatima ostvarenim iz predmeta na B razini  nije velika i iznosi, 0,68 posto između najviše i najniže ostvarene prosječne ocjene.

Uobičajeno najbolji rezultat iz obveznih predmeta i na B razini maturanti su ostvarili iz engleskog jezika – dobar (3,08), slijedi hrvatski jezik s prosječnom ocjenom 2,55, a tek nešto slabiju ‘mršavu’ trojku učenici su ostvarili iz matematike na B razini – 2,52.

Državna matura 2019./2020 bila je  11. u nizu i provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Na maturi je bilo 31 tisuću pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita.

U jesenskom roku državna matura provedena od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a ispitima je jesenskom roku pristupilo 5450 pristupnika.

Nakon završenoga jesenskoga ispitnog roka državne mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je i zadužen za njezino provođenje, ocijenio je da je ovogodišnja matura provedna uspješno premda je bila najzahtjevnija do svih dosadašnjih zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Oznake: