Obrazovanje
OD 58 OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA BANOVINI 25 IH JE VIŠE ILI MANJE OŠTEĆENO
Povratak u razred, online nastava ili odgoda počekta drugog polugodišta?
objavljeno: 11. siječnja 2021.
Napisao:

Na području potresom pogođene Banovine, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja nalazi se 58 osnovnih i srednjih škola. Do sada je, kako u ministarstvu kažu, njihova operativna jedinica obišla i pregledala njih 55, od čega su 23 objekta bez oštećenja pa su samim tim i upotrebljivi bez ograničenja. S preporukom ih je uporabljivo 9, a privremeno je neuporabljivo njih 12.

Trajno je neuporabljivo devet objekata, a to zapravo znači da će im trebati potpuna sanacija, odnosno izgradnja novih zgrada.

Najviše, čak četiri objekta su potpuno neuporabljiva u Sisku, tri u Petrinji te u Glini jedan.

PO GRADOVIMA TO IZGLEDA OVAKO:

U Sisku je zbog teških oštećenja neuporabljiva zgrada Osnovne škole Ivana Kukuljevića i Ekonomske škole, radionice Strukovne škole i zgrada Glazbene škole Frana Lhotke.

U Petrinji su neuporabljive zgrade I. Osnovne škole Petrinja, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gora te njihove područne škole Nebojan, Srednje škole Petrinja. U Petrinji je znatno oštećena i zgrada Učiteljskog fakulteta, međutim ona je prema procjeni stručnjaka privremeno neupotrebljiva.

 ■ U Glini su četiri školske zgrade, i uporabljive trenutno nema. Trajno je neuporabljiv dio Osnovne škole Glina. Na ostalom području Banovine nalazi se još 15 školskih objekata, svi su pregledani, bez ograničenja ih je uporabljivo sedam, a jedan – područne  škole Graboštani je u potpunosti neuporabljiv.

U ministarstvu obrazovanja još uvijek nemaju podatke koliko je učenika sa svojim obiteljima napustilo potresom pogođeno područje, a još uvijek je neizvjesno i hoće li se na tom području nastava održavati isključivo online ili će dio djece u neoštećenim objektima sjesti u svoje školske klupe.

U ministarstvu kažu da postoji mogućnost da se za dio škola zatraži odgoda početka drugog polugodišta, međutim do sada još nisu dobili ni jedan konkretan zahtjev.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u stalnom je kontaktu s upravnim odjelom nadležnim za obrazovanje u Sisačko-moslavačkoj županiji  i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova.

Predstavnici MZO-a obišli su stradale objekte, a nastala šteta se još uvijek procjenjuje. Prema do sada utvrđenom stanju u nekim objektima moguće je održavanje odgojno-obrazovnoga rada bez ikakvih intervencija dok je u većem broju školskih objekata potrebno izvršiti građevinske radove kako bi učenici i zaposlenici u njima mogli biti sigurni. Osnivači će u suradnji s upravnim odjelom nadležnim za obrazovanje i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dogovoriti mogućnost izvođenja nastave za sve učenike na području pogođenom potresom te će nastava nastaviti izvoditi sukladno specifičnostima i epidemiološkoj situaciji.

Također, u tijeku je i analiza potreba opremanja učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika IT opremom te pokretanje hitne procedure nabave dodatne opreme kako bi sve bilo isporučeno na vrijeme – kazali su nam u ministarstvu obrazovanja. Dodaju da je „uključivanje učenika u odgojno-obrazovni rad od iznimne  važnosti za psihofizičko stanje svakog učenika, njihovih članova obitelji, kao i zaposlenika te ćemo uz uvjete za početak rada, osigurati i pružanje psihološke pomoći“. Naglašavaju također:

Osigurat ćemo potrebna materijalna sredstva za izgradnju i obnovu objekata te provesti žurne aktivnosti za pravovremenu pripremu projektne dokumentacije jer ćemo sredstva za obnovu škola povlačiti iz europskoga Fonda solidarnosti.

Napominjemo i kako će Ministarstvo preuzeti plaćanje troškova smještaja u studenskim i učeničkim domovima za sve studente i učenike koji imaju prebivalište na potresima zahvaćenim područjima – poručuju iz MZO-a.

Učenici u ostalim dijelovima Hrvatske u ponedjeljak 18. siječnja trebali bi se vratiti u školske klupe.

Hoće li tako zaista i biti ovisit će prvenstveno o epidemiloškom stanju. Ukoliko se ukaže potreba pojedine škole ili županije će, a Primorsko-goranska je već donijela takvu odluku, s nastavom u drugom polugodištu krenuti online.

SINDIKAT „PREPOROD“ TRAŽI

Odgodite  nastavu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Odgodu nastave na potresom pogođenom području zatražio je danas predsjednik Školskog sindikata „Preporod“ Željko Stipić. On smatra da je njihov zahtjev opravdan samim tim što tlo u Sisačko-moslavačkoj županiji  i dalje podrhtava zbog čega učitelji, učenici i njihovi roditelji i dalje žive u neizvjesnosti i strahu.

Nemoguće je, u stalnom strahu od podrhtavanja tla, istovremeno sanirati posljedice potresa i pripremati se za obveze koje sa sobom donosi početak nastave.  Rješenje  nije čak ni online nastava, iako će do nje možda na kraju ipak morati doći.Mnogi učenici, osobito oni koji više ne žive u svome domu ili čak ni u svome mjestu, nemaju mogućnosti za praćenje online nastave. Njihovim učiteljima i nastavnicima, koje je potres primorao da napuste svoj stan ili kuću,  online nastava je neizvediva jer nemaju čak ni minimum uvjeta kako za pripremu nastave  tako ni za njeno održavanje.  Odlukom o odgodi nastave za tjedan ili dva, što bi bilo nadoknadivo kroz drugo polugodište,  prosvjetna bi vlast poslala poruku o prepoznavanju težine situacije u kojoj su se, suočeni s ovom katastrofom, zajednički našli  učenici, roditelji te njihovi učitelji i nastavnici – kaže se u priopćenju. [I. K.]

Oznake: