Obrazovanje
KAKO SE VELIKA BRITANIJA NOSI S KORONOM
Potrebne su sve mjere zaštite od Covida
objavljeno: 5. prosinca 2021.

Vlada planira zadržati škole otvorenim do Božićnih praznika, rekao je britanski ministar obrazovanja, a ministar za djecu i obitelj  Will Quince je također rekao zastupnicima da je “duboko žalosno” što su neke školske predstave o Isusovom rođenju otkazane.

Njegovi komentari su uslijedili nakon što je Justin McCamphill, nacionalni dužnosnik sindikata NASUWT [National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers] za Sjevernu Irsku pozvao škole da otkažu masovna okupljanja pred Božić uslijed nedostatka osoblja, a što je uzrokovano Covidom-19.

Justin McCamphill je rekao da bi Vlada možda trebala razmotriti mjeru zatvaranja škola u Sjevernoj Irskoj kako bi zaustavila širenje virusa.

Robert Halfon, predsjednik zajedničkog obrazovnog izabranog odbora upravo je to naglasio na sjednici prvog dana prosinca i pitao ministra za djecu i obitelj Willa Quincea hoće li škole ostati otvorene do Božićnih praznika.

Žalimo zbog otkazanih predstava za Božić

Ministar je odgovorio: “To je zasigurno naš plan i mi želimo vidjeti da su škole ostale otvorene”.

Također su ga pitali i o otkazivanju Božićnih predstava u školama. Rekao je da je to za “duboko žaljenje” te dodao: “Bit će nekih područja gdje postoji viša rasprostranjenost prijenosa.”

“Ljudi  koji vode javno zdravlje će reći: “Gle, velika okupljanja zapravo nisu prava stvar koju možemo uraditi.” – ili – “ako će vam roditelji doći u školu gledati predstavu, nošenje maske može biti  razumna mjera opreza. Stoga mislim, u konačnici, da je ravnoteža povjerenju u škole i ravnatelje te voditelje javnog zdravlja.”

Ministar  Quince se također suočio s pitanjima o Vladinoj odluci da se obavezno savjetuje svim školama da uvedu maske i za odrasle i djecu od sedam godina naviše u zajedničkim prostorima a sve zbog pojave Omicron varijante Covida.

Predsjednika zajedničkog obrazovnog odbora Roberta Halfona je zanimalo zašto se škole suočavaju sa strožim sigurnosnim mjerama nego druge sredine, kao što su uredi i noćni klubovi.

Rekao je:” Ne razumijem jer se čini kao da je sav teret stavljen na djecu. Izgleda da ona, bez sumnje, najviše trpe. I to stoga jer dopuštamo odraslima da idu u noćne klubove i barove, a škole otkazuju predstave o Isusovu rođenju ili ih prebacuju online.”

Odgovarajući, ministar Quince je rekao:”Oprezno pristupamo s obzirom da u ovom trenutku jako malo znamo o novoj varijanti Covida. No, u konačnici, radi se o tome da školu i obrazovni sustav ostavimo otvorenim.”

Zastupnicu u Parlamentu su također ministra za djecu pitali o postupanju Vlade u vezi s nedavnim izvješćima o učiteljima zlostavljanim putem poruka i slika objavljenih na TIKTok-u.

Quince je rekao: “Redovito se sastajem s povjerenicom za djecu [Dame Rachel de Souza] koja je jako zabrinuta zbog ovog problema. Moram reći da sam i sam duboko zabrinut zbog odvratnog zlostavljanja s kojima se neki učitelji suočavaju na TikToku i drugim kanalima društvenih medija. To je potpuno neprihvatljivo i tvrtke koje upravljaju društvenim medijima trebaju učiniti puno više kako bi se s ovim pozabavile. One trebaju poduzeti mjere kako bi uklonile sav štetni sadržaj što je brže moguće.”

Dodao je da ministri i Dame Rachel organiziraju okrugli stol s glavnim kompanijama koje imaju društvene medije kako bi iznijeli ove probleme i očekivanja britanske Vlade.

………………………………………..

♦♦ IZ STRANIH MEDIJA: tes.com ♦  Prevela i prilagodila Anita Perković Škalic ♦♦ 

………………………………………..

Oznake: