Obrazovanje
PREDSTAVLJENA NOVA APLIKACIJA ZA NATJECANJA I SMOTRE KOJE ORGANIZIRA AZOO
Pojednostavljen pregled uspjeha učenika
objavljeno: 24. siječnja 2022.
Napisao:

Danas na Međunarodni dan obrazovanja u Agenciji za odgoj i obrazovanje predstavljena je aplikacija za provedbu organizacije natjecanja i smotri. Aplikaciju su uoči novog kruga natjecanjai smotri,na konferenciji za novinare, predstavili ravnateljica Agencije  dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, sa suradnicima, i prof. dr. sc. Vedran Mornar, s Fakulteta elektronike i računarstva, koji je s timom suradnika sa svog fakulteta aplikaciju izradio.

Natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počinje sutra, 25. siječnja, i u planu je  38 natjecanja i smotri,a novost je natjecanje iz češkoga jezika kao materinjeg  jezika i Smotra biosigurnost – biozaštita.

Školska razina natjecanja održat će se u školama iz kojih su natjecatelji prijavljeni prema Vremeniku kojega je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje. Škole su spremne prilagoditi održavanje svih natjecanja i smotri sukladno epidemiološkim prilikam,a ako bude trebalo, bit će organizirano online, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Ravnateljica Agencije dr.sc. Dubravka Brezak Stamać naglasila je važnost unaprjeđenja sustava i predstavila aplikaciju kojom će biti transparentni svi podaci vezani uz prijavu i rezultate učenika na natjecanjima i smotrama. Aplikacija je povezana s e-Maticom i svi podaci povlačit će se iz matice. Rezultati natjecanja automatski će se bilježiti za svakoga pojedinog učenika u e-Matici i evidentirat će se dodatni bodovi za upis u srednje škole i visokoškolske ustanove, naglasila je  ravnateljica te  zahvalila prof. Vedranu Mornaru i timu FER-a na izradi aplikacije.

Profesor Mornar, inače bivši ministar obrazovanja,  podsjetio je da je FER  2009. godine razvio sustav upisa na visoka učilišta, a 2013. upise u srednje škole, za koje je trebale unositi rezultate natjecanja.

 – Sustav je u upotrebi od prošloga tjedna i već je prijavljeno 30.800 natjecatelja, a broj prijava iz sata u sat raste – kazao je prof. dr. sc. Mornar.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i prošlogodišnji rezultati natjecanja, čija je provedba ocijenjeno uspješnim unatoč pandemijskim teškoćama. U školskoj 2020./2021. godini održano je 31 natjecanje i smotra od planiranih 36.

Najugledniju nagradu učenicima i mentorima, Oskar znanja, za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu dobio je 231 učenik, a 88 učenika nagrađeno je Oskarom znanja za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Na školskim razinama sudjelovalo je 110.325 učenika, na županijskim 34.487, a na državnoj 4.179 učenika osnovnih i srednjih škola.

– Unatoč svim poznatim poteškoćama u održavanju nastave, broj sudionika govori o visokoj razini motiviranosti te nastojanju svih uključenih u sustavu obrazovanja da darovitim učenicima omogućimo da budu prepoznati i razviju svoje potencijale – kazala je ravnateljica AZOO-a Brezak Stamać.

Na konferenciji je prikazan kratki videopregled smotri i natjecanja održanih u online okruženju te dodjele nagrade Oskar znanja. 

Oznake: