Obrazovanje
UJEDINJENO KRALJEVSTVO UOČI USKRSA
Od učitelja se traži praćenje Covid kontakata za vrijeme Uskrsnih blagdana
objavljeno: 23. ožujka 2021.

Odjel za obrazovanje – DfE (Odjel pri Vladi Ujedinjenog Kraljevstva) od škola je zatražio da nastave s praćenjem kontakata preko Uskršnje pauze, jednako kao što se to tražilo za vrijeme Božićnih praznika.

Od školskog je osoblja zatraženo da asistiraju u identificiranju bliskih kontakata i savjetovanju samoizolacije ukoliko učenik ili član osoblja razvije simptome u roku od 48 sati od boravka u školskom okruženju.

Osoblje će trebati biti na raspolaganju za dužnosti praćenja kontakata prvih šest dana Uskršnjih praznika, nakon čega će pozitivni slučajevi biti rješavani kroz NHS Test and Trace (nap.prev.: NHS Test and Trace pružit će dokaze da je nekome rečeno da se samoizolira) kako se navodi u e-mailu poslanom 12. ožujka 2021. ravnateljima.

Sindikat čelnika škola je tu vijest opisao kao “razjarujuću”.

Taj e-mail navodi da se od”osoblja odgovornog za praćenje kontakata ne traži da cijelo vrijeme dežura i da mogu odrediti određeno vrijeme u danu kada bi dobivali obavijesti o pozitivnim slučajevima i savjetovalo bliske kontakte da se samoizoliraju.”

Covid: Obveze praćenja školskih kontakata tijekom Uskršnjih praznika

Odjel za obrazovanje (DfE) navodi da ono prepoznaje “izazove” tog posla tijekom praznika ali također navodi da je to “ključni dio procesa testiranja i praćenja budući da škole i oni koji pružaju daljnje obrazovanje imaju podatke o bliskim kontaktima i kontakt podacima učenika.

“Osoblje, učenici, roditelji i njegovatelji trebaju informirati škole ili nositelje daljnjeg obrazovanja o pozitivnim slučajevima koji su razvili simptome unutar 48 sati nakon što su bili u školskom okruženju”, navodi se u e-mailu.

“Od vas se traži da identificirate bliske kontakte i savjetujete samoizolaciju budući da je pojedinac mogao biti zarazan dok je bio u svom školskom okruženju.”

Direktor sindikata školskih čelnika u NAHT-u (nap.prev.: NAHT je strukovna udruga i sindikat koji opslužuju školske čelnike u svim sektorima obrazovanja u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj) James Browen je rekao: “U više navrata smo tražili od Vlade da predloži alternativu traženju od školskih čelnika da rade tijekom praznika kako bi podržali aktivnosti testiranja i praćenja. U pandemiji smo dulje od godinu dana pa je nevjeraojatno frustrirajuće da nisu uspjeli smisliti alternativu tome”.

U prosincu DfE je školama predložio da iskoriste posljednji dan nastave – petak, 18. prosinca – kao Inset day (nap.prev.: Inset day je kratica za dan obuke u Velikoj Britaniji kada nastavnici idu u školu kada nema učenika kako bi odradili vlastitu obuku, planiranje itd.), što bi značilo da mogu prestati s praćenjem Covida do Badnjaka.

No, Udruga školskih i fakultetskih čelnika urgirala je prema DfE kako bi se osiguralo da se od školskog osoblja ne očekuje da rade nakon utorka 22. prosinca, kako bi bili sigurni da će imati primjereni odmor nakon “izvanrednog stresa” u jesenskom terminu.

U listopadu je izražena zabrinutost da su učitelji potrošili polovinu svojih praznika u praćenju i traganju.

………………………………………..

♦♦   Prevela i pripremila: Anita Perković Škalic ♦  Napisala: Claudia Civinini ♦  tes.com ♦♦

………………………………………..

Oznake: