Obrazovanje
MINISTAR ZNANOSTI I OBRAZOVANJA RADOVAN FUCHS
Niži razredi OŠ i maturanti u razredima, ostali na online nastavi
objavljeno: 12. siječnja 2021.
Napisao:

Nastava za učenike do 4. razreda osnovne škole u ponedjeljak 18. siječnja će, kako je kazao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, početi „licem u lice“, odnosno učenici nižih razreda sjest će u svoje klupe, kao i učenici četvrtih razreda srednjih škola.

Cilj je da se maturanti što bolje pripreme za državnu maturu koja se na cijelom području Hrvatske održava u isto vrijeme, a nastava će se za njih organizirati po pojačanim epidemiološkim mjerama. To je u izjavi novinarima danas kazao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Kazao je da je to tako iskomunicirano na Nacionalnom stožeru. 

“Završni razredi srednjih škola će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama i osigurat će se potrebna distanca. Od prvog do trećeg razreda srednje škole nastava će biti online. S time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih. Vjerujem da će svi uskoro biti u školama, zbog opreza idemo s ovakvim pristupom”, kazao je ministar Fuchs.

Strahove roditelja zagrebačkih učenika iz centra grada pokušao je ublažiti informacijom da je od Poglavarstva Grada  “dobio uvjeravanja da će opasni dijelovi zgrada u centru zgrada biti sanirani, a tamo gdje to ne bude do kraja moguće, riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se sigurno može prolaziti”

Moguća odgoda za dio škola na Banovini

Za učenike s potresom pogođenih područja Banovine kaže da još nije sve definirano. „Još uvijek razgovaramo s lokalnim tijelima je li moguće izvoditi nastavu na ovaj način ili će biti potrebno u nekim školama osigurati odgodu početka nastave”, kazao je Fuchs dodajući da će prvi ili drugi dan biti održana protupotresna vježba te da bi bilo dobro da se djeci koja dođu u školu pruži psihološka pomoć. Prema njegovim riječima na područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji koja nisu stradala u potresu nastava u drugom polugodištu trebala bi krenuti kao i u ostatku Hrvatske.

“Potaknuto primjerom jednog sveučilišta koje je to već učinilo, Ministarstvo je u sve studentske i đačke domove uputilo dopis da će za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije koje oni inače plaćaju za učenički i studentski smještaj. Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode onog dijela plaćanja ukoliko nisu ispunili ECTS bodove. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga dijela novca –  rekao je Fuchs. Izrazio je nadu da će se svi učenici što prije i fizički vratiti u škole, iako će to ovisiti o epidemiloškom stanju. Ipak, prema njegovom mišljenju to će biti jedna od prvih mjera na kojoj će se popuštati.

Bez nametanja krivnje

Naglasio je da nije dobro da se djeca spominju kao superširitelji virusa korone i da na njihova „mala pleća ne treba gurati nekakav možebitni osjećaj krivice da ako je netko obolio u obitelji da su oni krivi”.

Prema njegovim riječima ministarstvo obrazovanja raspolaže podacima da je nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo  ta područja te da oni sigurno neće pohađati nastavu gdje su je ranije pohađali, a dodao je i da će se za oko 460 učenika koji imaju problem s internetom osigurati SIM kartice.

Oznake: