Obrazovanje
GODIŠNJICA PROSVJEDA
Nezamjenjiva je uloga učitelja
objavljeno: 7. studenoga 2020.
Napisao:

Mjesec studeni 2019. godine obilježili su prosvjedi prosvjetara koji su sa štrajkom počeli u listopadu, ali dva datuma koja su njima, ali i široj javnosti ostala u sjećanju su 6. studenog i 25. studenog koje su obilježili veliki prosvjedi učitelja.

Prvi je održan na Markovom trgu s kojeg su poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti.

Drugi masovni prosvjed, kojem su se pridružili i građani koji nisu učitelji ni zaposleni u školama održan je 25. studenog na Trgu bana Jelačića gdje se okupilo prema tadašnjim procjenama medija između dvadeset i trideset tisuća prosvjednika.

Učitelji su nakon tog prosvjeda ostvarili tek manji dio svojih zahtjeva o materijalnim pravima. Prisjetili su se toga ovih dana mnogi učitelji u svojim FB grupama. Danas, godinu dana kasnije rade i žive, kao i svi pritisnuti neizvjesnošću i pandemijom koja im nije pomogla u ispunjavnaju njihovih zahtjeva. Naprotiv!

U međuvremenu prošli su školu na daljinu, odnosno online nastavu, žive stroge mjere zaštite od virusa učeći i prilagođavajući se zajedno sa svojim učenicima.

I prošle godine kad su se zajednički zalagali za poboljšanje svog statusa i ove godine, kad u često nemogućim uvjetima nastoje stvoriti u svojim školama normalnu radnu atmosferu, učitelji pokazuju svoju snagu i ulogu u razvoju društva, koju im mnogi, na žalost, pokušavaju osporiti.

Zaboravljaju pritom da ono što mogu naći na internetu najčešće nije provjereno znanje, a nije ni temelj na kojem mogu graditi svoje obrazovanje u području u kojem žele. Uloga učitelja u obrazovnom procesu svakog pojedinca, bez obzira na njegovu kasniju nadogradnju i „samonaukovanje“ je nezamjenjiva. To je neupitna činjenica. [ Fotografije: svezapet ]

Oznake: