Obrazovanje
POLJOPRIVREDNO ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI IMA SVE MANJE UČENIKA
Nesklad između upisne politike i potreba gospodarstva
objavljeno: 12. listopada 2022.
Napisao:

Iako su posljednjih godina, a može se slobodno reći i desetljeća, poljoprivredno šumarska zanimanja izrazito nisko na listi interesa učenika, ipak, ima škola koje uspijevaju velikim dijelom popuniti planirani broj mjesta u učionicama i zanimanja vezana za zemlju i biljke učiniti zanimljivima.  Radi to godinama i Poljoprivredno šumarska škola iz Vinkovaca, koja je osnovana 1946. godine, a od tada je nekoliko puta mijenjala naziv i svojim programima prilagođavala se tadašnjih potrebama svoje sredine.

Prije četiri godine škola je proglašena Centrom izvrsnosti, a brojnim projektima koje provodi, ali i modernizacijom programa koje učenici mogu upisati, nastoji dati svoj doprinos razvoju područja na kojem se nalazi i omogućiti učenicima da se obrazuju za zanimanja koja se u njihovoj blizini traže.

Ružica ZUCIĆ, ravnateljica vinkovačke Poljoprivredno šumarske škole

■  Naša škola na razne načine, trudom djelatnika, priprema naše učenice i učenike za život u jednom globaliziranom svijetu. Živimo u svijetu radikalnih promjena. Ono što je jučer važilo kao vječna istina, danas to više nije ili je u najmanju ruku upitno. Pitanja često ostaju ista, ali su odgovori drugačiji. Škola kao obrazovna ustanova tome se prilagođava. Promjene su sastavni dio ljudskog razvoja.

Škola treba promjene i viziju, ali i stalnost i ustrajnost. Samo oni koji stoje na čvrstim temeljima mogu se u jednom svijetu stalnih promjena dokazati i opstati. Škola pored pružanja znanja i vještina naglasak stavlja na kompetencije učenika, kako socijalne, tako i osobne. A cilj ostaje isti, stvoriti što bolje uvjete rada i djelovanja.

U proteklih deset godina naša je škola, sudjelujući u nizu projekata, stvorila respektabilne uvjete rada i školovanja učenika –  napisala je na web stranici škole njezina ravnateljica Ružica ZUCIĆ, zadovoljna svime što posljednjih godina rade, a posebno statusom centra izvrsnosti.

Centar izvrsnosti

■  Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru poljoprivreda za školu znači puno. Važno nam je za prepoznatljivost kvalitete obrazovanja u poljoprivredi i stvaranje modernijih  uvjeta školovanja – komentira status, koji imaju četiri godine, ravnateljica Zucić i priznaje da im je to donijelo jako puno novih obveza.

No, da se ne bi pogrešno shvatilo, nove obveze nisu nam teške kad znamo da radimo nešto dobro za nove generacije učenika. Oni, uglavnom, više biraju zanimanja koja su atraktivnija na tržištu rada npr. agrotehničar, novi strukovni kurikulum.

Upisujemo devet obrazovnih programa, a od toga su četiri četverogodišnja –  agrotehničar, šumarski tehničar, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut. Tu su i trogodišnji programi i to mehaničar poljoprivredne mehanizacije, poljoprivredni gospodarstvenik, cvjećar, pekar i mesar. Za djecu s poteškoćama u razvoju također imamo dva programa –  pomoćni vrtlar i pomoćni pekar – objašnjava Zucić, dodajući da je za upis u njihovu škole interes ove godine bio „relativno dobar“.

Ove godine, prema riječima ravnateljice Zucić najatraktivniji programi su bili agrotehničar i šumarski tehničar, a lošiji upis je bio za  zanimanje cvjećar i pekar zbog čega se u budućnosti može dogoditi da se njihov opstanak dovede u pitanje.

Kako bi privukli što više djece, pobudili njihov interes za zanimanjima koja imaju škola organizira Dane otvorenih vrata. Osim toga, direktno odlaze u osnovne škole prezentirajućii programe i zanimanja za koja obrazuju učenike, iskoriste također i svaku priliku da putem medija djecu i roditelje im  informiraju za što se sve mogu školovati u njihovoj školi.

Većina učenika iz županije

■  Učenici koji se upisuju kod nas su uglavnom iz Vukovarsko srijemske županije i nešto manje iz regije, odnosno iz susjednih županija.  Dolaze djeca s različitim uspjehom u osnovnoj školi. Nažalost ne zaposle se svi u struci. Jedan dio njih, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja,  zapošljava se uglavnom na vlastitim OPG-ima ili na obiteljskom imanju kod roditelja, jedan dio u šumarijama, a jedan dio njih ne zaposli se u struci i obavlja različite poslove za koje se nisu školovali – objašnjava nam ravnateljica Ružica Zucić.

Priznaje da su programi obrazovanja u školi  zastarjeli. Promjene će donijeti izrada novih Standarda zanimanja na nacionalnoj razini i standardi kvalifikacija koji će omogućiti i nove, moderne kurikulume s korištenjem razvijenih tehnologija kako bi učenici bili što spremniji za sve zahtjevnije tržište rada.

Praktičnu nastavu učenici odrađuju, uglavnom, u školskom vrtu i na školskom dobru, dok jedan dio učenika, čije zanimanje traži specifične uvjete, praksu odrađuje kod poslodavaca u pekarama, mesnicama, poljoprivrednim ljekarnama, servisima poljoprivredne mehanizacije i sl.

■  Naša škola aktivno sudjeluje u Erasmus+ projektima, proveli smo dolazne i odlazne mobilnosti i do sada smo surađivali sa tri škole:  Professional Agriculture High School “Todor Rachinski”, General Toshevo (Bugarska), Institut de Genech, Genech (Francuska), i Escola Agraria del Pirineu, La Seu d’Urgell (Španjolska).

Tijekom mobilnosti u Španjolskoj i Portugalu smo posjetili razne tvrtke i gospodarstva. Prilikom prijave, učenici biraju ono što ih najviše zanima i zbog toga su im iskustva izrazito pozitivna, kroz stručnu praksu poboljšavaju znanje stranih jezika, susreću se s novim kulturama, zabavljaju se, stječu nova prijateljstva i ljubavi. Uvijek citiramo jednog učenika koji je rekao da mu je putovanje u Sevillu bilo: „putovanje života“. Budući da nam je dodijeljena Erasmus akreditacija, planiramo nastaviti sa aktivnostima. Tijekom ove školske godine su planirane mobilnosti koje uključuju 40 učenika i 4 nastavnika (Belgija, Španjolska, Cipar, Finska, Francuska) –  prepričava ravnateljica Zucić aktivnosti u Erasmus + projektima.

Nema posla za sve

■  Iako je Slavonije poljoprivredno područje, gospodarstvo ipak ne može zaposliti sve učenike. Dio ih nakon državne mature, njih između 10 i 15 posto upisuje studij, najčešće poljoprivredu ili šumarstvo.

Ravnateljica Zucić upozorava da upisna politika u srednje škole nije usklađena s potrebama gospodarstva na čitavom području Hrvatske i da pojedinih kadrova ima previše i teško se zapošljavaju, dok drugih nedostaje.

Demografski krah, na što se upozorava već dvadesetak godina, odrazio se posebno na područje Slavonije.

Nekada ne tako davno školu je pohađalo oko 750 učenika  a sada oko 334 učenika, glavni razlog je to što se smanjio broj djece, mlade obitelji odlaze iz Hrvatske, a iz naše županije je posebno velik odljev stanovništva – zaključuje Ružica Zucić, ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima, u kojoj trenutno radi 66 nastavnika, tri stručna suradnika, tri suradnika u nastavi i 11 administrativno tehničkih djelatnika. Svi oni ulažu maksimalan napor kako bi učenici, unatoč svim teškoćama s kojima se škola i strukovno obrazovanje u Hrvatskoj susreće, bili konkurentni na tržištu rada i kako bi što prije pronašli posao u struci.

.………………….

Napisala: Irena KUSTURA

…………………….

Tekst je objavljen uz sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Oznake: