Obrazovanje
U HRVATSKOJ GOTOVO 150.000 DJECE ŽIVI NA RUBU SIROMAŠTVA ILI U SIROMAŠTVU
Neimaština ostavlja posljedice – gubitak samopoštovanja i loša slika o sebi
objavljeno: 9. listopada 2021.
Napisao:

Koliko djece, odnosno učenika u Hrvatskoj živi u siromaštvu ili je na rubu da u siromaštvo upadne teško je reći jer kriteriji kojima su obuhvaćeni ponekad ne moraju dati stvarnu sliku stanja.

Prema podacima koje su nam posebno pripremili stručnjaci Državnog zavoda za statistiku čak 119 500 djece u dobi od 0 do 18 godina živi ispod praga siromaštva, odnosno spada u kategoriju siromašnih.

Od toga je 87 500 djece školske dobi, odnosno djece  od 7 do 18 godina.

U kategoriji siromašnih najviše je obitelji u kojima živi dvoje odraslih s troje ili više uzdržavane djece. Takvih je čak 40,4 posto.

Na rubu siromaštva u koje mogu potonuti vrlo brzo i lako živi 144 tisuće djece od 0 do 18 godina. Od toga njih 106 900 je u dobi od 7 do 18 godina.

Inače prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo u 2020. godini iznosio je 35.124 kune, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece bio je 73.761 kunu.

Važno je napomenuti i da  ‘stopa rizika od siromaštva’ ne pokazuje koliko je osoba zaista siromašno nego koliko ih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

Siromaštvo kao sramota

U svakom  slučaju kad se sve zbroji, u Hrvatskoj gotovo 150.000 djece živi na rubu ili u siromaštvu, a začarani krug neimaštine teško će prekinuti.

Svako dijete koje potječe iz siromašne obitelji, svoje siromaštvo nastoji prikriti, posebno u dobi kad počinju razumijevati i sagledavati svoju poziciju u odnosu na svoje vršnjake koji žive u imućnijim obiteljima.

Pojedinoj djeci u pokušajima prikrivanja teške materijalne situacije ponekada pomažu i roditelji koji, kaže nam profesorica dr. Vesna Bilić koja je provela istraživanje o siromaštvu učenika, ponekada znaju uzeti kredit da bi platili neko putovanje ili nešto slično, fotografirali to i onda objavili na svojim i društvenim mrežama djeteta.

Tako žele pokazati da i oni imaju. No, dakako nije riječ o onima koji žive ispod crte siromaštva i koji praktiči nemaju što jesti, nego o obiteljima koje su na rubu i kojima je potrebna sitna loša promjena da kliznu u pravo siromaštvo.

Pojedina djeca, posebno u višim razredima osnovne i srednje škole distancirajući se od svojih školskih kolega pokušavaju sakriti gdje i u kakvim uvjetima žive.

Čak i na diskretne pokušaje pomoći znaju reagirati burno.

Profesorica Bilić sjeća se tako slučaja djevojčice koja je bila odlična učenica, ali se sa svojim vršnjacima uopće nije družila, nije ih pozivala kod sebe, nije dopuštala da joj se približe.

Na taj je način ograničila mogućnost da ostali učenici bilo što o njoj doznaju, iako se danas materijalni status obitelji može lako iščitati iz odjeće, obuće, školskih torbi, mobitela i ostalih gadgeta koja djeca imaju.

Teške posljedice

Da siromašni školarci teško podnose situaciju u kojoj žive pokazuju i iskustva učitelja iz škola ili gradova koji su za djecu čiji to roditelji ne mogu platiti za njih organizirali besplatan topli obrok.

Oni upozoravaju da siromaštvo ostavlja negativne posljedice na djecu.

Govoreći o tome za SBplus.hr psihologinja Silvija Crnković iz požeške OŠ Julija Kempfa ističe da siromaštvo utječe na mnoge segmente dječjeg života pa tako i na uspjeh i postignuća u školi. No, još teže od toga je činjenica da to ostavlja i posljedice na dječju psihu i razvoj.

Iskustvo nam govori da u nižim razredima, djeca nisu toliko upućena niti opterećena načinom na koji im je omogućena užina. No, kako postaju stariji, bolje se i međusobno poznaju, a samim time više su upoznati s materijalnim uvjetima u kojima odrastaju njihovi vršnjaci, pa tako da i neki od njih imaju besplatnu užinu. Dakako, to ima negativan utjecaj na razvoj siromašnije djece jer dodatno može narušiti njihovu sliku o sebi, otežati ostvarivanje poželjnih socijalnih odnosa te utjecati i na brojne druge aspekte njihovog socijalnog i emocionalnog razvoja – upozorila je psihologinja  Crnković.           

………………………………………..

♦♦  Autor: Irena Kustura Rosandić ♦  Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije ♦♦ 

………………………………………..

KAKO I KOLIKO SIROMAŠTVO UTJEČE NA RAZVOJ I USPJEH DJECE | Istraživanja pokazala da najsiromašniji postižu najlošiji uspjeh

Oznake: