Obrazovanje
COVID 19: NASTAVA LICEM U LICE IZLAŽE NASTAVNIKE RIZIKU
Nastavnici trebaju psihološku pomoć nakon stresa zbog Covida
objavljeno: 28. travnja 2021.

Učitelji širom svijeta ugrozili su svoje fizičko zdravlje sada kada se od njih traži da osiguraju nastavu licem u lice osnovcima, posebno ranjivim skupinama, kako navode Ujedinjeni narodi. Strah učitelja od izloženosti virusu je imao dodatni negativni aspekt gubitka plaća i ostalih pogodnosti u nekim državama, dok su se mnogi drugi suočili s dodatnim opterećenjima i obiteljskim odgovornostima, navodi se u izvješću UN-a.

Izvješće dodaje da je ovo bilo posebno točno za učiteljice “koje se morale nastaviti s radom i dodatnim nesrazmjernim udjelom obiteljskih odgovornosti.”

Ono također upozorava da će mnogo više učitelja trebati psihološku podršku “ako žele zadovoljiti potrebe svojih učenika.”

Bez ovoga, nastavlja se u tekstu UN-a, takvo naprezanje može dovesti do sagorijevanja (“burnout“), što bi rezultiralo visokim stopama odsustva s posla – i onemogućavanjem zadržavanja učitelja.

Kako je objavljeno, dokument sadrži preporuke vladama, svjetskim vođama i obrazovnoj zajednici te potiče mjere kako bi se spriječio poremećaj u obrazovanju uzrokovan pandemijom, a da se ne dogodi ono što generalni tajnik UN-a, Antonio Guteerres naziva: generacijskom katastrofom.

U izvješću je utjecaj pandemije na učitelje širom svijeta istaknut zajedno s priznanjem da je pandemija postavila njihovu važnost u središte pozornosti.

Ugroženo zdravlje

U dokumentu se kaže: “Tjelesno zdravlje učitelja bilo je izloženo riziku kada se tražilo da se osigura nastava licem u lice za djecu, posebno onu ranjivu.”

Izvješće dodaje: “Podsjetili smo se na ključnu ulogu učitelja i na činjenicu da vlade i ostali ključni partneri imaju trajnu dužnost da se brinu o obrazovnom osoblju.”

Što se tiče financijskog utjecaja pandemije, UN objašnjava da su odsustva s posla i kašnjenja u isplatama plaća mnogo češća pojava nego u državama koje ne plaćaju regularne učitelje.

U javnom sektoru, posebno su pogođeni učitelji s ugovorima na određeno vrijeme budući ugovori nisu obnovljeni, a oni koji su plaćeni prema satu ostaju bez posla.

Učitelji su izgubili sredstva za život posebice u zemljama s niskim primanjima, gdje su roditelji prestali plaćati školarinu ili učitelji nisu bili u mogućnosti predavati na daljinu, objašnjava se u sažetku.

Istraživanje, ukratko citirano, otkriva da među 93 učiteljska sindikata iz 67 zemalja, gotovo dvije trećine izvještavaju da su nastavnici u privatnim institucijama bili značajno pogođeni, dok su učitelji s ugovorima na određeno vrijeme i pomoćno osoblje bili najviše pogođeni.

Posebno pogođeno osoblje koje se bavi opskrbom

U istraživanju se citira Nacionalna unija za edukaciju koja kaže da uslužno i ostalo osoblje više nije bilo zaposleno u istom broju otkako je većina škola zatvorena.

To kratko izvješće također objašnjava da je pandemija istaknula potrebu za reformiranjem i osnovnog obrazovanja i obrazovanja učitelja kako bi se osiguralo da učitelji mogu samopouzdano koristiti nove metode podučavanja, poput učenja na daljinu.

………………………………………..

♦♦ Prevela i prilagodila Anita Perković Škalic ♦  Napisala: Claudia CIVININI ♦♦  tes.com ♦♦

………………………………………..

Oznake: