Obrazovanje
POVRATAK U ŠKOLE
Nastava uživo s blažim mjerama zaštite od covida
objavljeno: 5. rujna 2021.
Napisao:

Nešto više od 450 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sutra ujutro 6. rujna sjest će u školske klupe. Nastavna godine prema najavama ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa počet će  uživo i s blažim epidemiološkim mjerama ova nastavna godina počinje uživo i s blažim epidemiološkim mjerama protiv epidemije covida-19. A ono što će posebno razveseliti roditelje su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola.

O svemu što ih čeka u novoj školskoj godini učenici i njihovi roditelji, ali i nastavnici mogu pročitati na mrežnim stranicama mjerodavnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tamo između ostalog stoji da se  dopušta druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda tijekom izvođenja izborne nastave. To se odnosi i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik itd.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Nema mjerenja temperature

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu već će je sami mjeriti kod kuće, a ako  im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima.

Učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak između učenika od metar i pol, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra.

Ako se ti uvjeti ne mogu osigurati onda će maske morati nositi učenici od 5 do 8. razreda, kao i srednjoškolci. Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Prema posljednjim dostupnim podacima u osnovnim školama cijepljeno je  nešto manje od 58 posto djelatnika, a postotak cijepljenih u gimnazijama je gotovo 60 posto.

Preporuke – nastava “licem u lice”

Uz početak nove školske godine mjerodavno ministarstvo objavilo je i upute i preporuke u kojima je, među ostalim, istaknuto da je, bez obzira na to što smo još suočeni s epidemijom bolesti covid-19, ukinut niz mjera te u ovom trenutku nema zapreka da se odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i školskim ustanovama ne izvodi neposredno, tj. licem u lice.

Jer, kako je navedeno, povratak u dječje vrtiće i škole ključan je za odgoj i obrazovanje djece i učenika, a posebice za njihov emocionalni, kognitivni, socijalni i profesionalni razvoj. Osobito je važan za djecu i učenike u riziku te djecu i učenike iz ranjivih skupina. To je primarni razlog zbog kojega je nužno osigurati da se sva djeca vrate u dječje vrtiće, a učenici u škole.

Istaknuto je da i ubuduće  treba voditi računa o epidemiološkoj situaciji i mjerama kojih se treba pridržavati.

Zimski praznici u dva dijela

Inače ova školska godina trajat će do 21. lipnja slijedeće godine s iznimkom maturanata kojima će nastava završiti 25. svibnja. Prvo polugodište završit će 23. prosinca ove godine, a drugo počinje 10. siječnja 2022. godine i traje, kako je već navedeno do 21. lipnja, s iznimkom maturanata kojima završava 25. svibnja.

Ove školske godine učenici će imati nekoliko kraćih ili dužih praznika. Jesenski  im počinju  počinju 2. studenoga 2021. godine i traju do 3. studenoga 2021. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2021. godine

♦♦ Prvi dio zimskih praznika za učenike počinje 24. prosinca 2021. godine i traje do 7. siječnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 10. siječnja 2022. godine

♦♦ Drugi dio zimskih praznika počinje 21. veljače 2022. godine i završava 25. veljače 2022. godine, s tim da nastava počinje 28. veljače.

♦♦ Proljetni praznici vezani su za Uskrs i počinju 14. travnja 2022. godine a završavaju 22. travnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 25. travnja.

♦♦ Ljetni praznici počinju 23. lipnja 2022. godine.

Kao i do sada, ljetni odmor započet će nešto kasnije za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, kao i za one koji imaju praksu.

Oznake: