Obrazovanje
U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA URUČENE NAGRADE NAJBOLJIM MATURANTIMA
Nagrađeni zadovoljni što su njihovi uspjesi prepoznati i vrednovani
objavljeno: 27. srpnja 2022.
Napisao:

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja i ove su godine dodijeljene nagrade najboljim maturantima,   Nagrada Marin Soljačić, Nagrada za informatiku  ( prošlih godina Nagrada Sakač) i po prvi put Nagrada Ante Žužul te nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2021./2022.

Kao što je već poznato, učenica Prve gimnazije Varaždin, Amalija RAFAJ ŠKRILJEVEČKI, dobitnica je Nagrade Marin Soljačić.  Na maturi je imala 100 posto bodova iz matematike (viša razina) i fizike te 95,83 posto iz hrvatskog jezika (viša razina).

Utemeljitelj nagrade Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na tehničkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology u Bostonu, čestitao joj je putem Zooma, poručivši kako su obrazovani mladi ljudi najbolje što Hrvatska ima i zato mu je drago što ih je toliko i ove godine nagrađeno.

Riječ je o nagradi od 5.000,00 američkih dolara koje donira profesor Soljačić, a dodjeljuje se za izniman uspjeh na području matematike i fizike.

Tvrtka System & Technology (S&T)  ove godine dodjeljuje nagradu u iznosu od 5.000,00 eura najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi  na području informatike. 

Dobitnik nagrade za informatiku je Viktor PIJANEC, također učenik Prve gimnazije Varaždin   koji je imao stopostotni rezultat na ispitu iz Informatike, a iz Matematike (viša razina) 96,67 posto..

Nagrada Ante Žužul prvi put se od ove godine dodjeljuje maturantu s najboljim uspjehom na području hrvatskoga jezika i povijesti. 

Dobitnik Nagrade Ante Žužul je Danijel VUKELJA, učenik zagrebačke  II.  gimnazije  koji je  test na višoj razini iz Hrvatskog jezika riješio 95,83 posto i 90,48 posto test iz povijesti. Nagradu mu je osobno uručio njezin utemeljitelj Ante ŽUŽUL  uz naglašavanje  važnosti očuvanja hrvatskog jezika i identiteta.

Također, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je i ove godine novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjima nagradilo najbolje maturante prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Kako je to bilo na dodjeli nagrada možete pogledati na stranicama Ministarstva obrazovanja, a tamo vas očekuje i foto galerija te popis svih maturanata koje je nagradilo Ministarstvo obrazovanja. [ Fotografije: MZO ]

POPIS NAGRAĐENIH 96 MATURANATA

Oznake: