Obrazovanje
MARIJA MARGUŠIĆ-NOVOSEL, RAVNATELJICA SREDNJE ŠKOLE GLINA MOLI POMOĆ
Mi smo srce ovog grada, nestankom škole nestat će i nas
objavljeno: 9. siječnja 2021.
Napisao:

U razornom potresu koji se dogodio 29. prosinca prošle godine na Baniji teško je oštećena i jedina srednjoškolska ustanova u Glini – Srednja škola Glina. Svjedoči tome i dramatičan apel ravnateljice  Marije Margušić-Novosel koja je na Facebook stranici škole zatražila pomoć za obnovu zgrade u kojoj se do potresa obrazovalo gotovo dvjesto učenika.

Mi smo srce ovog grada! Nestankom škole, nestat će i nas! – upozorila je Margušić-Novosel, podsjećajući da su učenici u sadašnju zgradu škole ušli davne 1963. godine.

Kontinuirana nastava izvodila se do Domovinskoga rata, a prva je poslijeratna generacija srednjoškolaca upisana školske godine 1996./1997. Danas obrazujemo učenike u četverogodišnjim i trogodišnjim usmjerenjima. Gimnazija smo i strukovna škola u jednoj, a opća gimnazija, ekonomist, drvodjeljski tehničar dizajner i elektroinstalater, aktualni su smjerovi/programi obrazovanja. Naši su učenici državni prvaci, osvajači mnogih nagrada i priznanja, volonteri, humanitarci i humanisti, začetnici i provoditelji preventivnih i ekoloških akcija, nositelji i partneri u europskim projektima. U nastavku školovanja zamijećeni su studenti te dobitnici rektorovih i dekanovih nagrada. Iznjedrili smo buduće liječnike, pravnike, profesore, ekonomist, inžinjere, znanstvenike, privatne poduzetnike i marljive radnike, a samo su iz poslijeratne generacije četiri naša bivša učenik doktori znanosti – istakla je važnost jedine srednje škole u Glini njezina ravnateljica Marija Margušić-Novosel.

Naglasila je da su kontinuirano ulagali u poboljšanje materijalnih i tehničkih uvjeta, da su učenike poticali na kreativnost i inovativnost, da su se nastavnici i stručni suradnici redovito stručno usavršavali, da je trećina njih napredovala u zvanju te da su po tome jedna od vodećih škola u županiji.

– Upravo je naša nastavnica dobitnica godišnje Nagrade Ivan Filipović za 2019. godinu.

Nositelji smo mnogih lokalnih događanja, kontinuirano surađujemo s gradskim i županijskim ustanovama, udrugama, firmama i organizacijama, širimo međuškolske suradnje, u školske aktivnosti kontinuirano uključujemo i roditelje, a naši su učenici aktivni sudionici u donošenju odluka.

Zadovoljni i motivirani učenici i djelatnici, razvoj partnerskih odnosa s roditeljima, doprinos razvoju lokalne i nacionalne zajednice, inovativna i konkurentna škola, ulaganja su svih nas.

Posljednji veliki projekt koji je započet iz potporu našeg osnivača, Sisačko-moslavačke županije, jest energetska obnova škole kojoj smo se izrazito veselili jer bismo tim projektom poboljšali naše materijale uvjete, dobili novo lice škole.

A onda… dogodio se kobni 29. prosinac 2020. Razorni potres u velikoj je mjeri oštetio naše učionice, kabinete, urede, sportsku dvoranu… Nakon izlaska na teren statičara, škola je 31. prosinca 2020. dobila žutu naljepnicu te je privremeno neuporabljiva, a uslijed dodatnih potresa i podrhtavanja, šteta je svakim danom sve veća. Vjerujemo i nadamo se pomoći nadležnih, ali i svih ljudi dobre volje jer sami ne možemo dalje.

Srednja škola Glina jedina je srednjoškolska ustanova u Glini i bespredmetno je govoriti što bi za ovaj grad, ali i za ovaj kraj značilo njezino ukidanje. U našoj se školi obrazuje 198 učenika te radi 44 djelatnika. S obzirom da većina njih živi u području pogođenom potresom, možemo reći da je u pitanje dovedena egzistencija gotovo 250 obitelji. Od trenutka potresa, prioritet nam je bio njihovo zbrinjavanje i sigurnost. Naših je 13 učenika te 3 djelatnika ostalo bez svojih domova i stanova, a tu su još i članovi širih obitelji. Nažalost, od sedmero stradalih u potresu, troje njih direktno je vezano uz našu školu. Svim snagama, i uz pomoć dobrih ljudi, našim stradalim učenicima i djelatnicima trudimo se osigurati minimalne uvjete za život, a u narednim danima do početka drugog polugodišta, nastojat ćemo stvoriti optimalne uvjete za rad i odvijanje nastave na daljinu. No, kako je povratak na našu adresu neizvjestan, molimo za Vas za pomoć – stoji u apelu ravnateljice Marije Margušić-Novosel.

Svi koji mogu i žele pomoći jedinoj srednjoj školi u Glini novac mogu uplatiti na:

OTP Banka

IBAN: HR0624070001188010937

SWIFT CODE: 0TPVHR2X

Adresa škole je Frankopanska 30, 44400 Glina, a mail adresa: [email protected]

Sav uplećeni novac, obećava ravnateljica bit će evidentiran i transparentno utrošen isključivo za obnovu škole, provedbu nastave te pomoć najugroženijim učenicima i djelatnicima pogođenim potresom.

U apelu javnosti ravnateljica  citira i jednu bivšu učenicu koja je nakon progonstva i povratka u Glinu napisala: “Vratili smo se u našu Glinu, ljepotu usađenu u naša sjećanja“ , a obraćanje potencijalnim donorima završava riječima:

Poštovani dobri ljudi, škola je srce svakoga grada, a to srce čine djeca i mladi. U ovom izrazito teškom i neizvjesnom vremenu u kojem živimo i koje je pred nama, zajedno možemo i moramo učiniti sve da nikada više ne čeznemo za povratkom, da ovdje ostanemo, budemo i živimo.

Jer mi smo grad hrvatske himne i bana Josipa Jelačića. Mi želimo učiti i živjeti upravo ovdje gdje smo posijani, gdje smo niknuli i gdje rastemo. Pomozite nam i omogućite nam to – apelira ravnateljica.

Inače u trenutku potresa u školi je bilo nekoliko djelatnika, uključujući i ravnatlejicu, ali na sreću, nitko od njih nije ozlijeđen. Tada je ravnateljica, također na facebook stranici napisala: Dragi naši učenici, poštovani djelatnici, morala sam otići. Bojim se da povratak neće biti ni lak ni tako skor. Fotografije sve govore. U trenutku potresa nekoliko se djelatnika zateklo u školi i u zadnji su tren, Bogu hvala, izašli neozlijeđeni. Čuvajte se, čuvajte svoje obitelji, pomažite jedni drugima jer u ovom trenutku, to je nužno i najbitnije. Danas sam po prvi put s izrazitom tugom zaključala vrata naše škole – napisala je ravnateljica na dan potresa.

Nekoliko dana kasnije moli pomoć za školu, bez koje nema opstanka ni za Glinu.

Oznake: