Obrazovanje
MEDIJSKA PISMENOST U FOKUSU NACIONALNE KONFERENCIJE ETWINNINGA 2021.
Dodijeljene nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte
objavljeno: 4. studenoga 2021.
Napisao:

Dvodnevna godišnja eTwinningova konferencija “eTwinning i medijska pismenost: uključiva zajednica i inovativni IKT alati” otvorena je 4. studenoga 2021 – doznaje se na web stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ističe se da Konferenciju prati više od 300 sudionika, a održava se u virtualnom okruženju u organizaciji Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu koja djeluje u okviru Agencije..

Kako dalje navode u izvješću, prvoga dana predstavljene su mogućnosti eTwinninga, održana su izlaganja na temu medijske pismenosti i dezinformacija te su dodijeljene nagrade COMET i Europska oznaka jezika. Svrha konferencije je odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti podršku u usvajanju inovativnih metoda poučavanja koje oblikuju djecu i učenike u odgovorne i savjesne građane.

eTwinning online platforma okuplja milijunsku zajednicu odgojno-obrazovnih djelatnika u 44 zemlje. Omogućuje im suradnju, umrežavanje i razmjenu iskustava i digitalnih alata te suradnju u provedbi projekata. eTwinning pruža mnoge alate za inovativne i moderne metodološke pristupe učenju i poučavanju što se pokazalo kao neprocjenjiv izvor nadahnuća za provedbu nastave na daljinu.

“U Hrvatskoj je brzi prijelaz na učenje i poučavanje na daljinu tijekom zatvaranja škola olakšan i pojednostavljen velikim zajedničkim naporima Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu i naših ambasadora eTwinninga. Kako bi podržala uporabu i primjenu digitalnih alata u nastavi od ožujka 2020. godine do danas, hrvatska nacionalna organizacija za potporu eTwinningu organizirala je više od 200 webinara za upoznavanje, motiviranje i proširivanje znanja o uporabi digitalnih alata te za promicanje medijske pismenosti.”, istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr.sc. Antonija Gladović. Napomenula je i da se medijska pismenost kao godišnja tema eTwinninga pokazala korisnom za osvještavanje ovog problema u zajednici eTwinning.

Na konferenciji su dodijeljene nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte u školskoj godini 2021./2021. te su predstavljeni nagrađeni projekti. Dobitnici su:

♦♦ U kategoriji “Predškolski odgoj i obrazovanje” dobitnica je Melita PERGAR iz Dječjeg vrtića Vrapčić iz Šenkovca za projekt “Širimo istinu”

♦♦ U kategoriji “Niži razredi osnovne škole” dobitnica je Nives BOGDAN iz solinske Osnovne škole kraljice Jelene za projekt “Živimo održivo”

♦♦ U kategorija “Viši razredi osnovne škole” Suzana JAGIĆ iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca za projekt “Metalci u prapovijesti”.

♦♦ Za gimnazijski uzrast nagrada je pripala  Ankici ŠARIĆ iz Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću za projekt Creativity with poetry“

♦♦ Za Strukovne i umjetničke škole Sandi ŠUTALO iz Tehničke škole u Karlovcu za projekt “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”.

Također su proglašeni i dobitnici nagrade Europska oznaka jezika 2021. koja se dodjeljuje za Erasmus+ projekte mobilnosti ili partnerstva s izvrsnim rezultatima u području učenja i poučavanja jezika. U kategoriji odgoja i općeg obrazovanja nagrađen je projekt „Akcelerator višejezičnosti“, u kojem je partnerstvo devet organizacija iz šest zemalja rezultiralo kurikulumom koji djeci omogućuje brže učenje stranih jezika i samopouzdanje u sposobnosti učenja jezika. U kategoriji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nagradu dobiva projekt mobilnosti Strojarske i strukovne škole u Varaždinu „SIPS mobility 3“. Projektom su uvedeni konkretni primjeri iz prakse u nastavu struke, čime se promovira učenje temeljeno na radu.

Dr.sc. Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti i dr.sc. Nikolina Borčić sa Sveučilišta VERN upoznale su sudionike konferencije s osnovnim pojmovima medijske i digitalne kritičke pismenosti, ali i s primjerima iz prakse koje je moguće primijeniti u učionicama, ali i svakodnevnom životu.

Drugoga dana konferencije, 5. studenoga 2021. održat će se serija radionica na temu medijske pismenosti te će biti predstavljeni Erasmus+ i eTwinning projekti u čijem je fokusu medijska pismenost. [ IZ DRUGIH MEDIJA | mobilnost.hr ]

Oznake: