Lumeni
5. OLIMPIJADA METROPOLA U MOSKVI ■ POZNATI REZULTATI BLIC NATJECANJA KOJE SE ODRŽAVA ONLINE
Zagrebačkoj ekipi zlato i treće mjesto
objavljeno: 18. prosinca 2020.
Napisao:
Patrik Pavić i Dorijan Lendvaj na jednom od ranijih natjecanja

Na međunarodnom natjecanju Olimpijadi metropola, koje se svake godine održava u Moskvi zagrebački tim zablistao je već prvog dana natjecanja. Na blic natjecanju, koje se zbog pandemije održava online, kao i kompletna ovogodišnja Olimpijada metropola, osvojili su treće mjesto koje im je donijelo zlatnu medalju.

Status pobjednika ima šest ekipa gradova i svi su oni osvajači zlatne medalje. Po broju osvojenih bodova bolji od ekipe Zagreba su Moskva sa 69 i Bukurešt sa 68 bodova. Ekipa Zagreba je osvojila 67, a iza njih su Hanoj, Hong Kong i Singapur, također osvajači zlatne medalje.

Učenici Petnaeste gimnazije Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić pod mentorstvom prof. Nikole Dmitrovića osvojili su prvo mjesto u informatici.

Dvojac također iz Petnaeste gimnazije Vilim Branica i Grgur Premec iz fizike dijele prvo mjesto. Mentor im je prof. Marko Movre.

Nešto lošije rezultate postigle su natjecateljice iz kemije  Olga Jerković Perić (XV gimnazija) i  Ana Jurčević iz Prirodoslovne gimnazije Vladimira Preloga pod mentorstvom prof. Gordane Majstorović.

Iz matematike u timskom natjecanju boje Zagreba branili su također učenici Petnaeste gimnazije – Bernard Inkret i Ivan Vojvodić koje je mentorirala prof. Sanja Antoliš.

Ovo je definitvno super rezultat. Prošle godine bili smo deseti, tako da je treće mjesto i zlatna medalja ove godine fenomenalno. Iza nas su ostale puno veće metropole. Mogu reći da je organizacija ovogodišnje Olimpijade metropola bila jako zahtjevna, morali smo ispuniti niz uvjeta domaćina Moskve, a mjere kontrole bile su zaista rigorozne. Sretni smo i zadovoljni rezultatom prvog dana natjecanja – kaže Nikola Dmitrović, napominjući da su natjecanja iz informatike, matematike i fizike održana online iz Petnaest gimnazije, a natjecanje iz kemije iz Gimnazije Vladimira Preloga.

Rezultatom je zadovoljan i Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i otac Dorijana Lendvaja.

Imamo odličan rezultat – kratko je kazao, očekujući uspjeh zagrebačke ekipe i u nastavku natjecanja.

Inače, OLIMPIJADA METROPOLA međunarodno je ekipno natjecanje koje se svake godine održava u Moskvi. Sudionici su učenici od 14 do 18 godina koji žive u svjetskim metropolama. 

Prva se olimpijada održala 2016. godine, a sudjelovala su 173 učenika iz 22 grada.

Tim od osam sudionika predstavlja svaki grad. Oni svake godine dokazuju svoje znanje iz fizike, kemije, matematike i informatike. Natjecanje se sastoji od blitz-natjecanja i dva glavna kruga. 

Tijekom blitz-natjecanja svaki tim treba riješiti 80 zadataka, a u ovom slučaju brzina je aspekt od velike važnosti: za ovu rundu sudionici imaju samo 2 sata. 

Blitz-natjecanje je neovisno natjecanje, njegovi rezultati nisu uključeni u ukupni zapis.

Glavni krugovi razlikuju se, ovisno o disciplini. Informatički dio natjecanja uključuje rješavanje problema. Razina zadataka jednaka je razini najvećih međunarodnih olimpijada. Radove sudionika provjerava žiri koji čine poznati znanstvenici i profesori iz cijelog svijeta.

Oznake: