Lumeni
PRENOSIMO IZ REP.HR
XV. gimnazija ponovno dominirala na državnom natjecanju iz informatike
objavljeno: 16. travnja 2021.
Napisao:
Nikola DMITROVIĆ

Zagrebačka XV. gimnazija ponovno je dominirala na državnom natjecanju iz informatike održanom od 12. do 14. travnja 2021. godine. Zbog epidemiološke situacije natjecanja su se održavala u školama natjecatelja, a na njemu su sudjelovala 203 učenika osnovnih i srednjih škola. Oni su se natjecali u kategorijama Logo, Digitalne kompetencije, Osnove informatike, Razvoj softvera i u najvažnijoj – Primjena algoritama.

U toj kategoriji prvo mjesto među četvrtim razredima osvojio je Krešimir Nežmah, čest natjecatelj na informatičkim olimpijadama. Drugo mjesto osvojio je Bartol Markovinović, a treće Vedran Cifrek. Sva trojica učenici su XV. gimnazije, koja nije dominirala samo plasmanom, nego i brojem učenika – od 12 učenika koji su se natjecali u algoritamskoj kategoriji, 10 ih je iz te škole. Tu školu odnedavno vodi Nikola Dmitrović (na fotografiji), novi ravnatelj i jedan od najzaslužnijih za temeljite pripreme za informatička natjecanja koje ta škola organizira.

Među trećim razredima, prva tri mjesta osvojili su uspješni natjecatelji na olimpijadama Dorijan LendvajPatrik Pavić i Vito Anić. Sva trojica učenici su XV. gimnazije koja je bila zastupljena sa sedam od 11 učenika. Ovaj put dominacija Zagreba nije potpuna jer su sudjelovala i dva učenika iz Rijeke i Pule.

11 učenika natjecalo se u algoritamskoj kategoriji i među učenicima drugih razreda. Vodeći trojac ovdje su Fran BabićVlatko Boreković i Marko Dorčić iz XV gimnazije, iz koje je sudjelovalo šest natjecatelja.

Dominacija XV gimnazije najveća je među učenicima prvih razreda. U algoritamskoj kategoriji ova škola drži prvih devet mjesta, pri čemu su najbolji bili Lara SemešMarin Protulipac i David Lang. Zanimljivo je kako među natjecateljima iz srednjih škola u algoritamskoj kategoriji nije bilo ni jednog učenika ili učenice V. gimnazije koja je prije 20 godina imala solidne rezultate na ovakvim natjecanjima.

Kad su u pitanju osnovne škole i algoritamska kategorija, najbolje rezultate osvojili su Borna Čizmarević iz Rijeke, Alojzije Begović iz Vinkovaca i Dario Vuksan iz Zagreba u kategoriji osmih razreda, zagrebački sedmaši Filip Jerleković, Fabijan Cikač i Mare Zrno Agoli, šestaši Ozana Margotić iz Varaždina te Dino Hadžić i Gabriel Katić iz Zagreba, a među petašima Ivano Lukačević iz Čakovca te Ivo Pavičić i Fran Sučija iz Zagreba. 

Poražavajuće je i to što je iz Splita, drugog grada po veličini u državi u algoritamskoj kategoriji sudjelovao samo jedan natjecatelj, i to učenik petog razreda koji je osvojio zadnje mjesto. Potpuni rezultati natjecanja mogu se pronaći OVDJE.

Nakon državnog natjecanja, slijede pripreme, dodatna natjecanja i Hrvatska informatička olimpijada, na osnovu kojih će se izabrati četvorka koja će činiti hrvatsku reprezentaciju na ovogodišnjim natjecanjima. S obzirom na rezultate iz prijašnjih godina, za očekivati je da će u njoj biti Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić, Krešimir Nežmah i Vito Anić, no sve prvenstveno ovisi o rezultatima koje postignu u sljedećem razdoblju..

Organizatori natjecanja bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez informatičara. [ IZ DRUGIH HRVATSKIH MEDIJA | rep.hr ]

Oznake: