Lumeni
MEĐUNARODNA MATEMATIČKA OLIMPIJADA ZATVARA SE SUTRA
Šest hrvatskih učenika osvojilo šest medalja, Bernard Inkret zlatni
objavljeno: 23. srpnja 2021.
Napisao:

Šest hrvatskih učenika koji su sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi IMO 2021. osvojili su šest medalja i između 107 zemalja sudionica natjecanja Hrvatsku su plasirali na odlično 21. mjesto. 

Zlatnu medalju osvojio je Bernard Inkret, srebrene medalje otišle su u ruke Krešimira Nežmaha i Ivana Vojvodića.  Tri brončane medalje Hrvatskoj su donijeli Andrej Čizmarević, Dorijan Lendvaj i Jakov Ljubičić.

U ukupnom poretku ispred Hrvatske je 20 zemalja, već tradicionalno dobre na matematičkim olimpijadama. Riječ je o Kini, Rusiji, Republici Koreji, Sjedinjenim američkim državama, Kanadi, Ukrajini, Izraelu, Italiji, Tajvanu, Velikoj Britaniji, Mongoliji, Njemačkoj, Poljskoj, Vijetnamu, Singapuru, Češkoj, Tajlandu, Australiji, Bugarskoj i Kazahstanu.

Školski sustavi tih zemalja već godinama ulažu u STEM obrazovanje svojih učenika, posebno u one s najvećim potencijalima, dok su talentirani hrvatski školarci prepušteni pojedinačno svojim školama, profesorima, mentorima i podršci roditelja.

Zatvaranje  Međunarodne matematičke olimpijade IMO 2021. predviđeno je za sutra. I ovo natjecanje u znanju, kao i sva u posljednjih godinu i pol zbog pandemija Covida održano je on line.

 62nd IMO 2021 

Oznake: