Lumeni
SPLIĆANIN PETAR PUŠKARIĆ ZA DIPLOMSKI RAD PROIZVEO „MORSKO“ PIVO
Prvi put na svijetu kvasac izoliran iz mora
objavljeno: 17. listopada 2021.
Napisao:

Da u Hrvatskoj ima izrazito talentiranih mladih ljudi koji u različitim područjima postižu vrhunske rezultate već odavno znamo.  Jedan od njih je i bivši student Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta, danas diplomirani inžinjer Ekologije i zaštite mora Petar Puškarić.

On je prvi na svijetu upsio napraviti pivo nazvano „Morski kukumar“ za kojeg je koristio kvasac izoliran iz mora.

Ideja je nastala tijekom jednog predavanja iz mikrobiologije mora na Sveučilišnom odjelu za studije mora i nakon njega. Moj mentor, docent Marin Ordulj, i ja smo prije nekoliko godina razgovarali o morskim kvascima te smo došli do ideje da bi se i s morskim kvascima moglo fermentirati pivo. Tada je ostalo samo na ideji do realizacije ideje kroz diplomski rad, rekao je Petar.

Iako zvuči komplicirano, kaže kako sama proizvodnja piva nije bila zahtjevna. Uspio je proizvesti nekoliko litara, i to kvascem iz Jadranskog mora, objavila je Srednja.hr.

Mladi splitski inovator tako je preko noći postao ne samo „otac“ novog, specifičnog piva napravljenog s kvascem izolirnaim iz mora, nego i atraktivna medijska osoba.

Osim njega oglasio se docent Marin Ordulj mentor na diplomskom radu Petra Puškarića, u okviru kojeg je i proizvedeno originalno pivo. Priču docenta Ordulja možete pročitati OVDJE. [Fotografija: doc. dr. sc. Marin Ordulj, Sveučilišni odjel za studije mora Splitskog sveučilišta ]

Oznake: