Lumeni
ZAVRŠENA 15. SREDNJOEUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA U ZAGREBU
Našu učenici osvojili srebrene i brončane medalje
objavljeno: 30. kolovoza 2021.
Napisao:

Na 15-toj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja je proteklog vikenda održana u Zagrebu  hrvatski su učenici, u konkurenciji s učenicima iz jedanaest zemalja Srednje Europe, osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje u pojedinačnom natjecanju te treće mjesto u ekipnom.

Ekipu RH sačinjavali su Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Frana Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji su bili Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Ukupno je dodijeljeno šest zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a hrvatski su se učenici izborili za dvije srebrne i tri brončane medalje. Srebrne medalje na pojedinačnom natjecanju osvojili su  Patrik Pavić i Stella Čolo, a brončane medalje Namik Agić, Janko Bušelić i Emanuel Tukač.

Na pojedinačnom natjecanju apsolutni pobjednik je bio Kosma Kasprzak iz Poljske, koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva četiri zadatka.

Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno moguća 64 boda. Srebrna je bila ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske, s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima).

Na natjecanju je sudjelovalo deset država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska, dok je, kao jedanaesta ekipa i zagrebački gost, pozvana i ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online, kao i predstavnici Njemačke i Litve.

Skup je održan u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva, a natjecanje se održalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, instituciji partneru u provedbi ovog događaja. Žiri s predsjednikom Matijom Bašićem je odradio veliki dio posla u pripremi i odabiru zadataka, a jednako tako i 14 ocjenjivača zadataka.

Samo natjecanje sastoji se od pojedinačnog i ekipnog dijela. Na pojedinačnom dijelu natjecatelji rješavaju četiri zahtjevna zadatka, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva u vremenu od pet sati, dok na ekipnom nacionalne ekipe koje se sastoje od šest članova, u vremenu od pet sati zajedno rješavaju osam zadataka, po dva iz svakog navedenog područja.

Oznake: