Lumeni
U TURSKOJ ODRŽANA DRUGA INFORMATIČKA OLIMPIJADA ZA DJEVOJKE
Naša Lara Semeš osvojila srebrenu medalju
objavljeno: 22. listopada 2022.
Napisao:

Na drugoj Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, koja se održala u Turskoj, nakon dva natjecateljska dana poznati su i rezultati. Naše predstavnice osvojile su jednu srebrenu i dvije brončane medalje. Srebrom se okitila Lara Semeš, a za brončane medalje u jakoj konkurenciji izborile su se Sara Lazarušić i Iva Tadić.

Organizator naših informatičarki na natjecanju bio je Hrvatski savez informatičara, a stručni voditelj Patrik Pavić.

Na Drugoj europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke sudjelovalo je 180 informatičari iz ukupno 45 zemalja, 28 iz Europe s tim što je Turska imala dvije ekipe i 16 zemalja sa statusom gosta koje nisu s europskog kontinenta.

Najbolji rezultat među 95 europskih natjecateljica ostvarila je Turkinja  Duru ÖZER s osvojenih ukupno 658 bodova.

Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kako  bi se i kod njih potaknuo interes za računarstvo. Organizaciju prve Europske informatičke olimpijade za djevojke prošle godine preuzela je Švicarska, a ove godine natjecanje je organizirala Turska.

Oznake: