Lumeni
HRVATSKA 14. PO REZULTATIMA NA SVJETSKIM INFORMATIČKIM OLIMPIJADAMA
Najbolji još uvijek Goran Žužić, nakon njega Dorijan Lendvaj
objavljeno: 30. kolovoza 2022.
Napisao:

Godinama hrvatski učenici na Svjetskim informatičkim olimpijadama postižu odlične rezultate. Prema službenim podacima Hrvatska je tako na 14. mjestu svih vremena po osvojenim medaljama, a zadnje tri godine je najbolja EU reprezentacija, daleko ispred najrazvijenijih europskih zemalja.

Pojedinačno od hrvatskih učenika koji su se natjecali na Svjetskim informatičkim olimpijadama najbolji je Goran Žužić koji je za sada osvojio dva apsolutno najviša plasmana. Dogodilo se to, 2007. godine kada je zauzeo četvrto mjesto  i 2008. godine  kad se svojim znanjem u jakoj konkurenciji izborio za peto mjesto. Nitko nakon njega nije bio tako visoko plasiran. Prije njega 2004. godine Luka Kalinovčić zauzeo je šesto mjesto, a njegov kolega Lovro Pužar iste godine osmo mjesto.

Četrnaest godina nakon Gorana Žužića s dva visoka plasmana pohvaliti se može i Dorijan Lendvaj koji je 2021. godine osvojio četrnaesto mjesto, a ove godine trinaesto.

Predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj  nada se da neće ponovo proći četrnaest godina da bi isti učenik dvije godine za redom osvojio visok plasman na Svjetskim informatičkim olimpijadama. Dosadašnjim rezultatima naših srednjoškolaca više je nego zadovoljan.

Obzirom na veličinu zemlje, bogatstvo, stanje gospodarstva i školstva rezultati postignuti u zadnje tri godine su po svojoj vjerojatnosti kao da jedan čovjek pet milijuna puta za redom osvoji glavni zgoditak na lotu. Toliko je nevjerojatno to što smo napravili. Primjerice, Kina godinu dana prije izabere reprezentaciju  i ti učennici su oslobođeni svih obveza u školi i samo se pripremaju za olimpijadu.  A kod nas je prošle godine istovremeno bila državna matura i olimpijada. Jedan učenik je u istom tjednu polagao dva ispita na državnoj maturi i dva testa na olimpijadi. To sve govori o brizi sustava za naše najbolje učenike i sjajne rezultate koje postižu u svjetskim okvirima – pomalo ogorčeno komentira Lendvaj.

Dodaje da u ministarstvu obrazovanja nemaju razumijevanja ni podrške i da su najsretniji kad ih „ne diraju“ prisjećajući se i zabrane natjecanja kojim je prije desetak godina AZOO „nagradila“ Dorijana Lendvaja za odlične rezultate.

– Ne znam kako i što od njih pozitivno očekivati. Sad bi oni nas trebali zamoliti da im damo „recept“ kako takve sjajne rezultate prenijeti i u druge djelove školstva – komentira Lendvaj.

Ove godine dvojica naših natjecatelja Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić su, osim na informatičkoj, bili i na matematičkoj olimpijadi i upisali PMF kao i Bernard Inkret, zlatni s prošlogodišnje Svjetske matematičke olimpijade.

– Jasno je da nisu oni samo vrhunski informatičari nego i matematičari – kaže Lendvaj, smatrajući da se od Hrvatske može napraviti barem edukativnog lidera za STEM područje u EU jer, tvrdi, pokazali smo svojim rezultatima da smo daleko najbolji u EU.

– Na tim temeljima se može mnogo toga graditi.Obrazujući djecu iz bogatijih zemalja EU-a, dajući im ono što ne mogu dobiti u svojoj zemlji, mi možemo zaraditi i pružiti priliku našim učenicima da to znanje dobiju besplatno. Mogu se organizirati radionice i kampovi, edukacija za nastavnike i kao što sam prije rekao za strane i naše učenike – objašnjava Lendvaj, naglašavajući da za to prosvjetna vlast za sada ne pokazuje nikakav interes.

………………………………..…………………..

Piše: Irena KUSTURA

………………………………..…………………..

Oznake: