Lumeni
ODRŽANO SUDOKU PRVENSTVO HRVATSKE ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
Najbolje Iva Rabar (OŠ) iz Pule i Tina Bratim (SŠ) iz Splita
objavljeno: 10. prosinca 2021.
Napisao:

Na završnom natjecanju prvenstva Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole koje je prošlog vikenda održano u Vodicama, zablistali su učenici iz Splita, Karlovca i Zagreba, Pule i Varaždina.

Sudoku zadaci su raspoređeni u 4 cjeline: brzinac, klasika, varijacije i matematika, a svoje znanje i vještine prvi su pokazali osmoškolci.

Među njima najbolja je osvojivši prvo mjesto bila Iva Rabar učenica 7.razreda OŠ Vidikovac, Pula koja je za pobjedu osigurala 519 bodova. Drugoplasirani  Fran Marčec učenik 6.razreda V. OŠ Varaždin osvojio je  429 bodova, a trećeplasirana Ida Mikulin učenica 8.r. OŠ Lučko  219 bodova.

U ekipnom natjecanju nastupile su četiri ekipe. Prvoplasirana je OŠ Brestje iz Sesveta sa 1281 bodom, druga je  OŠ Kamen-Šine, Split sa 954 boda, treća OŠ Čavle sa 907 bodova i na četvrtom mjestu OŠ Viktor Car Emin iz Donjih Andrijevaca sa 504 boda.

Nakon osnovaca svoje znanje pokazali su i srednjoškolci čiji su zadatci bili teži, a najbolji među njima bila je Tina Bratim učenica 2. razreda III. Gimnazija Split sa 548 bodova. Slijedi je Magdalena Mihalić maturantica  Gimnazije Karlovac s  484 boda. Trećeplasirana je  Anja Vađić  maturantica zagrebačke  XV. Gimnazije s  469 bodova.

U ekipnom natjecanju su također nastupile četiri škole. Prvo mjesto osvojila je III. Gimnazija iz Splita osiguravši 1658 bodova, druga je  XV. Gimnazija Zagreb s 1488 bodova, a treća Gimnazija i strukovna škola Juraj Dobrila iz Pazin s 1254 boda. Četvrto mjesto pripalo je Srednjoj školi Marko Marulić iz Slatine koja se izborila za 774 boda. Pobjeda Tine Bratim u pojedinačnom natjecanju nije bila iznenađenje budući da  već ima dva juniorska nastupa  na svjetskom prvenstvu.

Sudionici su bili zadovoljni nastupom na prvenstvu u Vodicama, poželjevši da se natjecanje organizira i sljedeće godine. Natjecanje je organizirala Hrvatska Mensa uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Plasman na završno natjecanje izborilo je 80 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola, temeljem rezultata sa školskog (4780 natjecatelja), odnosno regionalnog natjecanja (665 natjecatelja).

To nije prvo takvo natjecanje jer  splitski mensaši su za iste uzraste već sedam godina uspješno organizirali otvoreno prvenstvo Splita, uz sudjelovanje brojnih natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske.

Budući je i u drugim sredinama iskazan veliki interes za tim natjecanjem Hrvatska Mensa je  pokrenula projekt Sudoku prvenstvo Hrvatske.

Cilj  projekta je traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships). Hrvatski juniori (do 18 godina) već su imali nastupe na posljednja 3 svjetska prvenstva održana u Senecu (Slovačka, 2017.), Pragu (Češka, 2018.) i Kirchhaimu (Njemačka 2019.), a na dva posljednja Hrvatska je imala i četveročlani tim juniora. Nažalost, zbog svjetske pandemije protekle dvije godine nije odražavan svjetski skup logičara, kojem je domaćin trebao biti Shanghai (Kina). [ Fotografije: mensa.hr ]

Oznake: