Lumeni
HRVATSKU NA EGMO PREDSTAVLJAJU UČENICE IZ ZADRA, VARAŽDINA, RIJEKE I ŠIBENIKA
Najbolja matematičarka na hrvatskoj olimpijadi Stella Čolo
objavljeno: 14. veljače 2022.
Napisao:

Učenica Stella Čolo pobjednica je na 3. Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana na zagrebačkom FER-u i na kojoj je sudjelovalo dvadeset učenica iz čitave Hrvatske. Osvojila je ukupno 39 bodova od 40 mogućih.

Uz Stellu će Hrvatsku na Europskoj matematičarskoj olimpijadi za djevojke (EGMO) predstavljati i Lana Milani iz Rijeke, Petra Grubišić iz Šibenika i Barbara Kelava iz Varaždina.  Stelli će to biti drugo sudjelovanje na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke gdje je već osvojila broncu, a prošle je godine sudjelovala na MEMO (srednjeeuropska matematička olimpijada) koja je održana u Zagrebu i osvojila je  srebro. Ostalima učenicama će to biti prva Europska matematička olimpijada, iako su Lana Milani i Barbara Kelava sudjelovale na JBMO (juniorska balkanska olimpijada) pa imaju određeno iskustvo u velikim natjecanjima.

Stella Čolo je učenica 3. razreda gimnazije Franje Petrića u Zadru, Petra Grubišić pohađa 2. razred u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku,  Barbara Kelava  2. razred u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, a Lana Milani 1. razred u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Stella Čolo bila je 2020. godine državna prvakinja u matematici na višoj A- razini za učenike prvih razreda srednjih škola iako nije imala mentora. Uglavnom vježba sama.

– Moje pripreme traju zapravo cijele godine, radim po nekoliko sati dnevno, ali mjesec dana prije natjecanja to se poveća pa vježbam i više –  kazala je jednom prilikom Stella za Slobodnu Dalmaciju, koja je ljubav prema matematici, mnogim učenicima teškom i omraženom predmetu, shvatila još u vrtiću.

Ipak u svijet matematike zakoračila je u 7. razredu osnovne škole na poticaj njezine tadašnje nastavnice matematike Josipe Čuka koja joj je i danas velika podrška.

Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) održat će se u Egeru u Mađarskoj. [ Fotografija: Facebook ]

Oznake: