Lumeni
HRVATSKI UČENICI SJAJNI NA 33. MEĐUNARODNOJ INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI KOJU JE ORGANIZIRAO SINGAPUR
Lendvaj i Pavić zlatni, Aniću srebro, a Nažmahu bronca
objavljeno: 26. lipnja 2021.
Napisao:

Učenici iz Hrvatske obilježili su 33.  Međunarodnu informatičku olimpijadu koja je održana online, a organizator joj je bio Singapur. Zlato su Hrvatskoj donijeli Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić, srebro Vito Anić, a broncu Krešimir Nežmah. Sva četvorica su učenici zagrebačke Petnaeste gimnazije.

Drugog dana natjecanja Dorijan Lendvaj  zauzeo je sjajno četvrto mjesto, ispred njega su bila dva Kineza i jedan Japanac, što je, kako je napisao njegov otac Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara bilo sasvim očekivano. No, nitko  nije očekivao da će četvrto mjesto zauzeti učenik iz Hrvatske.

– Nećete vjerovati što se danas dogodilo u finalu svjetske informatičke olimpijade u Singapuru! Učenici su, kao i prvi dan, rješavali 3 zadatka i mogli su osvojiti 0 do 100 bodova za svaki od njih, ovisno o kvaliteti svog rješenja. Poredak na ljestvici se mijenjao iz trena u tren, bodovi su frcali na sve strane, 5 sati natjecanje je brzo prošlo i ljestvica se umirila. Prva dva mjesta Kinezi, ok, ništa čudno. Treći Japanac, i to je normalno. Ali što je ovo na četvrtom mjestu? Gdje se nalazi ta zemlja, pitaju se novinari koji dosad nisu pratili programerska natjecanja. Daj, zumiraj mapu svijeta malo jače, gle tu u EU. Hrvatska! Dorijan Lendvaj, danas četvrti, dovoljno za ukupno zlato na IOI. Patrick Pavić nekoliko bodova manje, također zlato, Vito Anić srebro, Krešimir Nežmah bronca, Hrvatska je najbolja EU reprezentacija na ovom natjecanju, a naša 2 zlatna učenika su bolji od svih dosad nenadmašnih Rusa – napisao je Vlado Lendvaj nakon drugog dana natjecanja na svom Facebook profilu.

U ukupnom poretku na Olimpijadi Dorijan Lendvaj osvojio je 14. mjesto, Patrik Pavić 16., Vito Anić 72., a Krešimir Nežmah 127. mjesto.

Iako su njihovi rezultati za mnoge bili iznenađenje, Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i Dorijanov otac tvrdi da je takve rezultate očekivao.

“Ovo je drugi najbolji rezultat hrvatskih učenika na svjetskim olimpijadama. Bolji su bili jedino naši predstavnici na olimpijadi 2011. godine kada su osvojili tri zlata i jedno srebro – kaže Vlado Lendvaj i  dodaje:

Očekivali smo sjajne rezultate, ali i strepili, zadaci su tako složeni da ih je praktički nemoguće riješiti u 5 sati i tu veliku ulogu igra i sreća ali i to koliko vremena natjecatelj posveti kojem zadatku i tako maksimizira bodove u odnosu na znanje, ili mu zafali par minuta da riješi nešto za još hrpu bodova – objašnjava Lendvaj.

Od četvorice genijalaca i u budućnosti očekuje vrhunske rezultate.

Očekujemo zlata i slijedeće godine na olimpijadi, a nakon toga da nam donesu i zlato sa studentskih natjecanja. Ono što me raduje je da ima dosta učenika koji mogu biti njihovi nasljednici, a zasad bih istaknuo učenicu prvog razreda MIOCa Laru Semeš – kaže Vlado Lendvaj, očekujući da će sjajni rezultati hrvatskih školaraca potaknuti konačno ljude koji su na pozicijama odlučivanja o školstvu, da progledaju i shvate da metodama rada koje primjenjujemo u HSIN-u (Hrvatskom savezu informatičara) mogu lako unaprijediti cijelo hrvatsko školstvo, ponavljanje istih grešaka s istim ljudima nije baš put za naprijed, pogotovo kad imaš ljude koji znaju bolje“ upozorava Lendvaj stariji.

Uz Hrvatsku su na ovome natjecanju nastupile reprezentacije iz 87 zemalja. (Fotografije: hsin.hr )

Oznake: